Sari la conținut

Știați că există 4 tipuri ale sindromului ovarului polichistic? Aflați cauzele și tratamentele lor

sindromul ovarelor polichistice
Sursă foto: IStock Photo
Sindromul ovarului polichistic: tipologii și tratament

Sindromul ovarului polichistic sau  SOP a devenit o problemă comună în rândul femeilor în ultimii ani. SOP este considerat a fi cauzat de un dezechilibru al hormonilor reproductivi. Poate duce la formarea de mici chisturi în unul sau ambele ovare și, de asemenea, provoacă complicații în timpul sarcinii.

Potrivit nutriționistului Pooja Makhija, 1 din 5 femei  este afectată de această boală. Dar înainte de a căuta tratamente, ar trebui să fii sigur de ce tip de SOP suferiți. Nutriționista Pooja, într-un videoclip de pe Instagram, prezintă cele 4 categorii de SOP. Ea menționează și modalitățile de a le trata.

1. Sindromul ovarului polichistic SOP rezistent la insulină

Potrivit nutriționistului, apare în 70 la sută din cazuri. Pe măsură ce celulele devin amorțite de efectul insulinei, apare o afecțiune numită insulinom care provoacă acest tip de SOP. Creșterea în greutate abdominală, pofta de zahăr și oboseala se numără printre simptomele sale.

Exercițiile și mișcările regulate sunt utile pentru a trata acest lucru. Evita alimentele bogate in zahar si opteaza pentru o dieta echilibrata. Reduceți stresul și dormiți bine pentru a gestiona nivelul de insulină. Suplimentele de magneziu, crom, NAC și inozitol pot ajuta.

2. Sindromul ovarului polichistic SOP suprarenal

Acest lucru se întâmplă într-o perioadă de stres masiv. Indicatorii marcați sunt nivelurile ridicate de cortizol și DHEA.

Reduceți nivelul de stres prin yoga, meditație și un somn bun. Evitați exercițiile de mare intensitate.

Magneziul, vitamina B5 și vitamina C pot ajuta la susținerea glandelor suprarenale și a sistemului nervos.

Sindromul ovarelor polichistice
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

3. Sindromul ovarului polichistic SOP inflamator

Acest tip de SOP apare din cauza inflamației cronice. Dieta necorespunzătoare și stilul de viață nesănătos duc la creșterea nivelului de testosteron, ceea ce cauzează SOP

Proteina C reactivă ridicată (mai mult de 5), durerile de cap, oboseala inexplicabilă, problemele pielii precum eczema sunt câteva dintre simptome.

Menține o sănătate bună a intestinului prin echilibrarea bacteriilor intestinale, îmbunătățirea enzimelor digestive și repararea țesutului intestinal permeabil. Evitați alimentele care declanșează inflamația.

Ajută-te cu antiinflamatorii naturale, cum ar fi turmericul, acizii grași omega 3 și antioxidanți.

4. Sindromul ovarului polichistic SOP post pilula contraceptivă

Acest lucru apare după oprirea aportului de pilule contraceptive orale. Potrivit lui Pooja, „Progesteronul artificial provoacă o petrecere în ovare după ce opriți pastilele”, iar acest lucru poate provoca SOP. Luarea pastilelor poate opri temporar simptomele, dar poate agrava starea odată oprită.

Acest tip de SOP este o situație temporară și reversibilă.

Un somn bun și un stres scăzut vă pot ajuta. Nutrienții precum magneziul, vitamina E, vitamina B6 și zincul sunt de ajutor.

 

 

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel