Sari la conținut

4000 de românce sunt descoperite anual cu acest tip de cancer. Cele mai afectate sunt femeile cu vârste între 15 și 44 de ani

Cancer
Cancer

România se situează pe primul loc în Europa la incidența cancerului de col uterin, întrucât anual peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu această boală, iar mortalitatea din această cauză este de patru ori peste media europeană, a declarat marți, la Târgu Mureș, Carmen Ungurean, de la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Din acest motiv, a arătat Camern Ungurean, INSP și Merck Sharp&Dohme (MSD) România au lansat marți, la Târgu Mureș, campania de conștientizare asupra cancerului de col uterin intitulată „Protejează-i aripile!”.

„Cancerul de col uterin reprezintă, în țara noastră, o prioritate de sănătate publică. Având în vedere statisticile la nivel național, considerăm că este foarte important ca mesajul nostru să ajungă la toate femeile din România și să le furnizăm cât mai multe informații despre cum se pot feri de această boală. Testarea Babeș-Papanicolau poate ajuta mii de femei să intervină la timp, fapt dovedit de programele de screening consolidate care se desfășoară în toată lumea (…) Avem peste 4.000 de cazuri noi de cancer de col uterin în România, aproape 2.000 de decese pe an. Suntem în țara lui Babeș-Papanicolau (test inventat de medicul Aurel Babeș și perfecționat de dr. Georgios Papanicolaou, n.r.) și ne mândrim foarte tare și, cu toate acestea, incidența și mortalitatea sunt de aproape patru ori mai mari decât media Uniunii Europene și tot de atâtea ori mai mare decât media OMS care cuprinde și statele foste sovietice”, a arătat Camern Ungurean, coordonatorul programului național pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin.

Potrivit acesteia, Campania „Protejează-i aripile!”, organizată de MSD România în parteneriat cu INSP, are drept obiective principale îmbunătățirea nivelului de informare cu privire la cancerul de col uterin și creșterea gradului de conștientizare referitor la importanța vitală a prevenției în lupta cu această boală.

„Femeile active, cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani, sunt cele mai afectate de cancerul de col uterin. (…) Cancerul de col uterin este al doilea cel mai des întâlnit cancer la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani din țara noastră, după cel mamar. Mai mult, pentru femeile din aceeași categorie de vârstă, cancerul de col uterin este principala cauză de mortalitate prin cancer, în contextul în care se înregistrează peste 1.900 de decese anual, în urma diagnosticării cu această boală. România se află pe primul loc în Europa din punctul de vedere al incidenței și mortalității cauzate de cancerul de col uterin: astfel, rata estimată a mortalității cauzate de cancer de col uterin este de 14,2, de aproape patru ori mai mare decât media la nivelul UE, care este de 3,7”, a arătat Ungurean.

Reprezentantul MSD România, Fănuț Moroșan, a arătat că, în ceea ce privește cancerul de col uterin în România, atunci când vorbim despre cea mai mare rată a incidenței, de trei ori mai mare decât media la nivelul Uniunii Europene, cât și de o rată a mortalității îngrijorătoare, nu se poate asista pasiv.

Acesta a recomandat accesarea serviciilor de prevenție împotriva bolii, cum ar fi vaccinarea, care deja dă rezultate în statele care au adoptat metoda de circa 10 ani.

Lansarea campaniei „Protejează-i aripile!” a avut loc la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și a continuat în centrul municipiului Târgu Mureș, iar la eveniment au participat reprezentantul MSD România Fănuț Moroșan, managerul SCJU, dr. Claudiu Puiac, coordonatorul Unității Regionale Centru pentru Programul național de screening pentru cancerul de col uterin, dr. Cosmina Uzun, șeful Clinicii Obstetrică Ginecologie a SCJU Târgu Mureșm dr. Szabo Bela, și vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, Ovidiu Dancu.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel