Sari la conținut

5 alimente care îmbunătățesc starea de spirit și cea mentală

Cercetările au arătat că există anumite alimente care conțin compuși – cum ar fi triptofanul, care poate crește nivelul de serotonină; sau probioticele care echilibrează intestinul, care sunt legate de niveluri mai scăzute de stres și anxietate. Polifenolii sunt unul dintre acești compuși.

5 alimente care îmbunătățesc starea de spirit și cea mentală

„Un singur aliment nu îți va stimula starea de spirit, ci mai degrabă o dietă bine închegată, bazată pe alimente integrale care oferă o gamă largă de nutrienți, este cel mai bun pariu”, a declarat anterior Jessica Beacom, RDN, pentru Well+Good, potrivit wellandgood.com.

Cu toate acestea, știința a arătat că alimentele bogate în polifenoli – inclusiv ciocolata și cafeaua (Dumnezeu să le binecuvânteze) – au fost legate de stimularea stării de spirit și de scăderea nivelului de anxietate și depresie, spune medicul de medicină internă Austin Perlmutter, MD. Aici, am vorbit cu Dr. Perlmutter pentru a obține informații despre exact care alimente bogate în polifenoli s-au dovedit a avea beneficiile menționate.

Citeste si:

Cum pot polifenolii să vă influențeze starea de spirit

Ce sunt polifenolii, mai exact?

„Polifenolii sunt compuși vegetali alcătuiți dintr-un grup mare și divers de molecule care ajută la protejarea plantelor împotriva stresului, iar cercetările au arătat că, atunci când oamenii îi consumă, obțin beneficii pentru sănătate”, spune Dr. Perlmutter.

De asemenea, el remarcă faptul că studiile științifice au confirmat o legătură clară între dietă, starea de spirit și o mai bună sănătate mentală.

„Modalități excelente de a prioritiza alimentele bogate în polifenoli includ adăugarea a numeroase fructe și legume colorate la mesele dumneavoastră în fiecare zi, folosirea de ierburi și condimente în gătit, consumul de ceai și cafea – decofeinizată sau pe bază de plante dacă aveți probleme cu cofeina – și, pur și simplu, înlocuirea alimentelor cu conținut scăzut de polifenoli cu opțiuni bogate în polifenoli”, spune Dr. Perlmutter.

5 alimente bogate în polifenoli care vă pot ajuta să vă îmbunătățiți starea de spirit

1. Condimente
„Condimentele sunt printre alimentele bogate în polifenoli de top de pe pământ”, spune Dr. Perlmutter.

Unul dintre preferatele sale este turmericul, cunoscut și pentru proprietățile sale antiinflamatorii superioare.

„Turmericul este deosebit de notabil pentru că este sursa dietetică de curcumină, un polifenol portocaliu care ajută să dea turmericului culoarea sa distinctivă”, spune el.

„O serie de studii au analizat rolul curcuminei în creier și în sănătatea mintală, iar unele dovezi sugerează că ar putea fi eficientă datorită acțiunii sale asupra anumitor căi cerebrale în depresie.”

2. Ciocolata neagră
Ciocolata neagră a intrat cu mândrie în lista „alimentelor bogate în polifenoli” a doctorului Perlmutter.

„Boabele de cacao, care sunt folosite pentru a face ciocolată, sunt deosebit de bogate în polifenoli”, spune el.

3. Cafeaua
Potrivit Dr. Perlmutter, cafeaua se numără printre cele mai importante surse de polifenoli din alimentația noastră actuală.

„Conform studiilor, cafeaua verde sau prăjită ușor are cea mai mare concentrație de polifenoli”, spune el. De asemenea, el îi încurajează pe oameni să fie moderați cu zaharurile adăugate atunci când consumă această băutură energizantă, care, din nou, îi poate anula beneficiile pentru sănătate.

4. Ceai
O altă băutură bogată în polifenoli pe care Dr. Perlmutter o recomandă este ceaiul.

Cercetările sugerează că ceaiul verde, în special, se poate lăuda cu concentrații mai mari de polifenoli decât alte ceaiuri, în special varietățile pe bază de plante cărora le lipsește aminoacidul L-teanină.

În afară de capacitățile ceaiului de a induce fericirea, acesta este, de asemenea, plin de alți antioxidanți sănătoși care pot ajuta la promovarea sănătății oaselor pe măsură ce îmbătrâniți.

5. Cereale
„Deși este minunat să adăugați porții suplimentare de alimente cu polifenoli în dieta dumneavoastră, nu putem uita că, pentru majoritatea oamenilor, principala sursă de calorii în fiecare zi sunt cerealele”, subliniază Dr. Perlmutter.

„De cele mai multe ori, aceste cereale au fost puternic rafinate, așa că și-au pierdut majoritatea polifenolilor și a altor nutrienți sănătoși.” Pentru a evita o astfel de pierdere, Dr. Perlmutter recomandă schimbarea făinii universale cu făină de hrișcă – el spune că îi place în mod deosebit hrișcă din Himalaya Tartary Buckwheat – pentru că este atât de bogată în polifenoli, precum și în proteine, fibre, magneziu, zinc și vitaminele B.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.