Sari la conținut

5 analize esențiale pentru cuplurile care vor un copil

covid-19

Infertilitatea este o boală care deși nu lasă urme fizice, lasă cicatrici în suflet. Poți află dacă tu sau partenerul tău suferă printr-o serie de investigații. Fă-le și apoi urmează-ți visul de a deveni părinte. Despre setul de analize necesare ambilor parteneri a explicat pentru Doctorul Zilei, doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Există un set de analize de la care se pornește orice investigație în cazul unul cuplu care nu poate avea copii.

Iată care sunt cele de bază, de la care pot pleca investigații mult mai amănunțite.

Profilul hormonal

Este recomandat partenerei și este o analiză de sânge, care, așa cum îi spune și numele, măsoară concentrația diferiților hormoni, responsabili într-o măsură mai mică sau mai mare de obținerea unei sarcini. Profilul hormonal conține analize precum FSH, Lh, TSH, Prolactina, Progesteron, Estradiol, AMH. Profilul gormonal se obține din sânge, care este prelevat în ziua 2-3 a ciclului menstrual. FSH și estradiolul sunt cele care dau indicii asupra rezervei ovariene, dar cel mai clar acest lucru este evidențiat de analiza numită AMH – hormonul Antimullerian. Atenție însă! Dacă această din urmă analiză nu are o valoare prea mare, nu înseamnă că persoana respectivă nu mai poate avea copii, pentru că există posibilitatea stimulării ovariene.

Spermograma și spermocultura

Mulți medici încep prin a indica prima dată această analiză partenerului. Și asta pentru că este o analiză neinvazivă, simplă și care spune totul despre posibilitatea de a concepe a partenerului. Acesta donează lichid seminal, care este analizat în primele 30 de minute de la donare. Se urmărește numărul, mobilitatea și tipul spermatozoizilor prin această analiză, care poate depista ușor probleme grave, așa cum este azoospermia – lipsa completă a spermatozoizilor, moment în care cuplul trebuie să se gândească la un donator de spermă.

Histerosalpingografia

Este o analiză invazivă, dar extrem de eficientă pentru a măsura permeabilitatea trompelor uterine. Dacă acestea sunt înfundate, femeia nu poate rămâne însărcinată. Se realizează prin injectarea unei substanțe de contrast, până în uter. Dacă substanța trece prin trompe, acestea sunt permeabile și nu pun probleme. În caz contrar, se poate încerca desfundarea lor chiar în timpul procedurii, însă acest lucru nu este întotdeauna posibil. Tratamentul care se va aplica pentru trompele uterine depinde foarte mult de starea acestora. Uneori, se ajunge până la îndepărtarea lor, iar din acest moment, cuplul nu mai poate avea copii decât prin intermediul procedurii de fertilizare in vitro.

CA 125

Este o analiză de sânge, care dă indicii despre posibilitatea existenței endometriozei pe ovare. Endometrioza este una dintre principalele cauze pentru care o femeie nu poate rămâne însărcinată. Dar mare atenție! Această analiză este doar un prim indiciu, diagnosticul endometriozei nu poate fi pus cu precizie decât cu ajutorul laparoscopiei operatorii – o procedură minim invazivă, prin care este vizualizat tot aparatul reproducător. Tot cu ajutorul ei, în cazul depistării endometriozei, aceasta poate fi îndepărtată.

Ecografia transvaginală

Explorează cavitatea uterină, pentru a putea identifica prezența unor polipi sau a unui fibrom uterin care ar putea fi cauza pentru care sarcina nu poate fi obținută. Nu este o procedură dureroasă, dar este puțin plăcută, fiind însă mai acurată decât ecografia abdominală, care nu este deloc invazivă. De asemenea, cu ajutorul acestui tip de ecografii se poate vizualiza și dacă femeia are sau nu ovulație în fiecare lună. Ovarele micropolichistice pot împiedica ovulația lunară, ceea ce înseamnă că nu se poate obține o sarcină.

După efectuarea acestor analize, în funcție de rezultatele obținute, medicul va ști exact ce fel de tratament să recomande cuplului. La ora actuală, probleme de fertilitate sunt împărțite 50-50% între parteneri. Rezolvarea poate fi extrem de simplă – de la desfundarea trompelor uterine cu ajutorul histerosalpingografiei sau stimularea medicamentoasă, în cazul ovarelor micropolichistice -, dar se poate ajunge și la fertilizare in vitro, ultima opțiune în cazul cuplurilor infertile.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel