Sari la conținut

5 factori de risc ai prediabetului. Cum să împiedicați prediabetul să se transforme în diabet de tip 2. Prediabetul crește riscul și de boli de inimă și AVC

diabet
Sursă foto: arhivă doctorulzilei

Prediabetul este o afecțiune tăcută care poate afecta corpul tău – chiar dacă te simți normal și sănătos. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), aproximativ 84 de milioane de americani au prediabet, iar 90% dintre ei nu știu asta.

Dr. Sudha Nagaraj, medic internist la Houston Methodist, spune că, deși prediabetul este o afecțiune comună, tinde să fie un semnal de alarmă pentru majoritatea oamenilor odată ce a fost diagnosticat.

Având prediabet crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2, boli de inimă și accident vascular cerebral, dar este important să știți că aveți încă puterea de a schimba cursul.

Începeți prin a vă determina riscul de prediabet

Prediabetul este etapa în care nivelurile de zahăr din sânge sunt mai mari decât cele normale, dar nu suficient de mari pentru a fi considerate diabet.

Afecțiunea se dezvoltă atunci când corpul dumneavoastră are probleme cu utilizarea insulinei. Insulina transportă glucoza – ceea ce corpul tău folosește pentru energie – în celule prin fluxul sanguin. Cu prediabet, corpul tău fie nu produce suficientă insulină, fie nu o folosește corect.

Nu există simptome clare de prediabet, dar factorii de risc includ:

  •  A fi supraponderal: Dacă ai un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 25, ești considerat supraponderal. Dacă purtați greutate în plus în abdomen, puteți dezvolta prediabet. Celulele adipoase suplimentare pot face corpul dumneavoastră să devină mai rezistent la insulină.
  • Având 45 de ani sau mai mult: Riscul dumneavoastră de prediabet crește la vârsta de 45 de ani; după 65 de ani, riscul tău crește și mai mult.
  • Istoric familial: a avea un părinte, un frate sau o soră cu diabet zaharat de tip 2 crește riscul de a dezvolta singur boala.
  • Lipsa exercițiilor fizice: a fi activ fizic de mai puțin de trei ori pe săptămână vă expune un risc mai mare de diabet.
  • Antecedente medicale: Diabetul gestațional (diabetul în timpul sarcinii), nașterea unui copil care cântărea mai mult de 9 kilograme sau sindromul ovarului polichistic cresc riscul unei femei de a dezvolta diabet.

Cum să împiedicați prediabetul să se transforme în diabet de tip 2

Sursă foto: Shutterstock

Prediabetul poate fi diagnosticat cu un simplu test de zahăr din sânge.

Dr. Nagaraj spune că este important să se confirme nivelurile de zahăr din sânge înainte de a pune un diagnostic de prediabet, iar testul HbA1C ajută la acest diagnostic. Testul arată nivelul mediu de zahăr din sânge pentru ultimele două până la trei luni. Testul măsoară ce procent din celulele roșii din sânge au hemoglobină acoperită cu zahăr. Nivelurile ridicate de A1C sunt legate de complicațiile diabetului.

Dacă aflați că aveți această afecțiune, tratamentul se concentrează mai întâi pe modificări ale stilului de viață înainte de a încerca medicamente.

Vă puteți reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 prin pierderea în greutate și prin activitate fizică regulată. Potrivit CDC, pierderea a 5% până la 7% din greutatea corporală poate fi utilă. Exercițiul recomandat este de 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână.

„Prediabetul poate fi tratat și inversat dacă luați măsuri acum pentru a vă proteja sănătatea”, spune dr. Nagaraj.

„Mulți oameni cu prediabet vor dezvolta diabet de tip 2 în decurs de cinci ani dacă nu fac schimbări sănătoase în stilul de viață, cum ar fi pierderea în greutate și devenind mai activi fizic.”

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel