marți, august 9, 2022

Corpul uman este minunat și plin de curiozități pe care oamenii de știință le cercetează și astăzi. De exemplu, cei mai mulți dintre noi își pot ține respirația sub apă timp de 90 de secunde. 

5 fapte despre corpul uman care îți vor schimba percepția

Bright Side a prezentat  câteva fapte uimitoare despre corpul uman, care vă vor face să vă priviți cu mult mai mult respect și dragoste.


1. Creierul uman are propriul său sistem de drenaj

Te-ar mai interesa: Previziunea care îngheață România: „Vom avem...

Corpul uman are un sistem de deșeuri foarte eficient, sângele transportând tot ceea ce trebuie să fie eliminat către rinichi, intestine și așa mai departe. Dar ce se întâmplă cu creierul?

Cercetătorii au scanat creierele oamenilor sub RMN și au văzut că, în timpul somnului non-REM, cea mai profundă parte a ciclului de somn, valuri de lichid cefalorahidian spală creierul și îl scapă de toxine.

În cadrul unui alt experiment, cercetătorii au scanat, de asemenea, creierele a 81 de pacienți cu epilepsie, pentru a arăta structurile limfatice care traversează creierul și care dirijează fluxul de deșeuri în afara craniului prin ganglionii limfatici din gât.

Te-ar mai interesa: Anunțul autorităților despre nivelul de radiații d...

Așadar, creierul are atât un mecanism de autocurățare, cât și unul de reîmprospătare.

2. Sunetele pe care nu le auziți vă pot îmbolnăvi

Sunetele de joasă frecvență sunt cele pe care nu le putem auzi (sub 20 Hz), dar pe care le putem percepe la un anumit nivel. Printre sursele comune se numără sistemele meteorologice, cutremurele, avalanșele și chiar sunetele emise de diverse animale.

Te-ar mai interesa: Vitamina care te ajută să ții țânțarii la distanță...

Oamenii sunt expuși la o mulțime de „infrasunete”

Investigațiile au arătat că suntem expuși la o mulțime de „infrasunete”, așa cum sunt numite, iar expunerea pe termen lung ne poate îmbolnăvi.

Simptomele includ oboseală, dureri de cap, probleme de vedere, amețeli, iritabilitate și, de asemenea, probleme de atenție.

3. Nu avem cu toții același număr de mușchi.

Oamenii nu au același număr de mușchi, iar prin asta nu ne referim la cât de bivoliți sunt sau nu sunt. Mulți oameni au un mușchi al antebrațului numit palmaris longus, în timp ce mulți nu au. La 13% lipsește un mușchi abdominal numit pyramidalis. Doar 8% au un mușchi toracic suplimentar numit mușchiul sternalis.

Te-ar mai interesa: Medicii trag semnalul de alarmă! Atenție la aceste...

4. Ficatul masculin poate deveni „feminizat” atunci când este deteriorat

Potrivit unor noi cercetări surprinzătoare, ficatul multor bărbați (oameni și șoareci) își poate schimba sexul atunci când se confruntă cu daune. Deși sună ciudat, practic, ficatul poate modifica ceasul circadian și schimba câțiva hormoni pentru a se proteja mai bine atunci când se confruntă cu o dietă bogată în grăsimi.

Te-ar mai interesa: Senzația de greață și durerea în partea superioară...

Se crede că natura protectoare a hormonului feminin estrogen este un factor-cheie în acest proces.

5. Purtăm asupra noastră aproximativ 200 de grame de bacterii

Conform cercetărilor, luând un „om de referință de 70 kg”, se crede că numărul de bacterii de pe, și din corp este același cu numărul de celule umane din noi, calculat matematic ca fiind 3,8-1013.

Și totuși, masa celulelor bacteriene este de numai 0,2 kg sau 200 de grame (0,44 lire). Pentru a pune lucrurile în perspectivă, este cât aproximativ 4 batoane Snickers.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private