Sari la conținut

5 obiceiuri sănătoase care ar putea să îți saboteze sănătatea în tăcere

antrenament de forta
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Femeile care fac antrenament de forță trăiesc mai mult

Obiceiuri sănătoase exagerate. Am fost hrăniți cu o mulțime de informații despre ce este sănătos și ce nu, încât uneori exagerăm cu aceste obiceiuri „sănătoase”.

Deși poate suna ciudat, există anumite obiceiuri sănătoase care ar putea avea unele efecte secundare.

Deși, este nevoie de zile și luni pentru a construi o rutină în jurul acestor obiceiuri, unele dintre acestea ar putea să nu fie nici măcar sănătoase, iar altele sunt atât de „exagerate” încât încep să afecteze negativ.

Aceste obiceiuri nu trebuie eliminate complet, dar moderarea este cheia, în acest caz. Iată care sunt presupusele obiceiuri sănătoase pe care s-ar putea să le duci prea departe.

Obiceiuri sănătoase exagerate: Spălarea dinților după masă

De câte ori te speli pe dinți? O dată, de două ori sau după fiecare masă? Ei bine, dacă este doar dimineața, este nesănătos și dacă este după fiecare masă, nici nu este recomandat. Atunci de câte ori ar trebui să te periezi într-o zi? Răspunsul este de două ori suficient.

Experții cred că periajul dimineața și înainte de culcare este tot ceea ce aveți nevoie pentru a vă menține sănătatea orală. Periajul excesiv poate distruge smalțul natural al dinților, care dă culoarea dinților și, de asemenea, acționează ca un scut protector în jurul lor. Deci, într-un fel, vă răniți sănătatea orală dacă, în cazul în care sunteți prea hotărât în ceea ce privește periajul după fiecare masă.

Bei opt pahare de apă în fiecare zi

Nu există nicio știință care să demonstreze că avem nevoie de opt pahare de apă în fiecare zi. Adevărul este că aceasta este calitatea totală a apei de care are nevoie organismul, dar obțineți o cantitate de apă și din alimentele preparate.

Apa este prezentă în fructe și legume. Este posibil să aveți nevoie de exces de apă dacă aveți o afecțiune medicală. În caz contrar, trebuie să bei pur și simplu când ți-e sete.

Obiceiuri sănătoase exagerate: Prea mult sport

Da, ți s-a spus întotdeauna că antrenamentul este grozav. Este, dar cât de mult este prea mult? Petreci prea mult timp în sală? Dacă da, trebuie să îți reconsideri regulile de fitness. Doar pentru că ai sărit peste exerciții pentru o zi, nu înseamnă că dacă petreci timp suplimentar în sala de sport va compensa în mod sănătos ceea ce ai ratat.

Antrenamentul de mare intensitate este bun pentru metabolism, dar mușchii tăi au nevoie de ceva timp pentru a se recupera. Antrenamentul excesiv îți poate perturba obiectivul de fitness și, pentru femei, uneori interferează cu ciclul menstrual.

Eliminarea zahărului și înlocuirea acestuia cu alternative

Reducerea aportului de zahăr este cu siguranță recomandată. Dar pentru genul de viață pe care îl ducem cu toții, mai sedentar și stresant, este mai bine să luăm o cantitate mai mică de zahăr.

În timp ce optarea moderată pentru acest obicei este sănătoasă, a merge la extrem poate avea repercusiuni. Știți că zahărul ajută și la construirea imunității noastre împotriva infecțiilor și bolilor? Poți lua în considerare să iei zahăr natural, dar nu să îl elimii complet.

Obiceiuri sănătoase exagerate: Renunțarea completă a gustărilor

S-ar putea să fi renunțat definitiv la chipsuri, pâine, gustări sau bomboane, dar puțin din acestea nu îți vor face rău. Dacă încetezi să mai mănânci acest fel de gustări, atunci corpul ar putea să nu aibă imunitate împotriva lor.

Deci, dacă decizi să te bucuri de gustul lor într-o zi, există o mare posibilitate ca organismul să nu le accepte cu bucurie. În al doilea rând, fluctuația bruscă a nivelului de zahăr din sânge din cauza eliminării acestor alimente poate duce la oboseală, schimbări de dispoziție și iritabilitate.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel