Sari la conținut

5 semne că ai rinichii bolnavi. Cum se face diferenţa cu o simplă durere de spate

boala de rinichi
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Problemele renale se numără printre afecţiunile care fac rău organismului în tăcere, însă există câteva simptome care îţi spun că rinichii tăi nu mai funcţionează în mod corespunzător. 

Durerea de rinichi este adesea confundată cu durerea de spate, deoarece rinichii se sprijină pe mușchii din spate și devine dificil de făcut diferența între cele două tipuri de dureri.

Spre deosebire de durerea de spate, care apare de obicei în partea inferioară a spatelui, durerea de rinichi este mai profundă și e localizată un pic mai sus. Durerea poate progresa și către alte zone, cum ar fi abdomenul sau zona inghinală.

De ce apar durerile lombare

Durerile lombare pot avea surse diverse, inclusiv vertebre, discuri intervertebrale, nervi care se extind din coloana vertebrală, mușchi și ligamente care susțin spatele. Totuși, aceste dureri pot avea și origini în alte părți ale corpului, cum ar fi pancreatita, ulcerul peptic gastro-duodenal, colecistita sau anevrismul aortic abdominal.

Pe de altă parte, durerea de rinichi este specifică și se manifestă în zona dintre coaste și șolduri. Factorii de risc asociați durerii lombare includ traumele acute, suprasolicitarea, osteoporoza și artrita, în timp ce durerea de rinichi poate fi cauzată de infecții renale, sângerări sau obstrucții.

Simptomele durerii lombare și ale durerii de rinichi variază în funcție de originea lor, iar medicii pot diagnostica aceste probleme prin diverse metode, cum ar fi teste de sânge sau imagistică medicală. În plus, există şi alte semne că ai rinichii bolnavi.

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Oboseală accentuată

Dacă te simţi obosită mai tot timpul,este posibil ca rinichii să nu mai lucreze la capacitate maximă. Rinichii sănătoşi produc un hormon cunoscut sub numele de eritropoietină,care asigură producţia de oxigen necesară celulelor roşii.

Însă, în cazul în care rinichii sunt afectaţi,nu mai produc suficientă eritropoietină,ceea ce înseamnă că scade şi numărul celulelor roşii,ducând astfel la o stare generală de oboseală şi la apariţia senzaţiei de ameţeală.

De asemenea,când rinichii nu funcţionează cum trebuie,organismului îi este greu să elimine toxinele din corp. Din această cauză,te poţi confrunta cu pierderea apetitului alimentar şi,implicit,cu o stare accentuată de moleşeală, potrivit estisanatos.com.

Acnee, erupţii cutanate, iritaţii şi mâncărimi

Erupţiile acneice care au loc din senin,mâncărimile şi iritaţiile pielii sunt,de asemenea,simptome ale unor afecţiuni renale. Incapacitatea rinichilor de a elimina toxinele din corp,duce la apariţia problemelor la nivelul pielii.

În plus,când rinichii nu îşi îndeplinesc rolurile,apar dezechilibre ale calciului şi fosforului din sânge,efect advers care duce la apariţia iritaţiilor şi mâncărimilor severe.

Gust metalic

Dacă ai un gust de metal, există un risc destul de mare să ai probleme renale. Acest simptom apare când nivelul ureei din sânge creşte,din cauză că rinichii nu mai funcţionează în mod corespunzător. Un miros de metal poate avea şi urina,tot din cauza cantităţii mari de uree din sânge.

Senzaţia de frig

Când îţi este frig mai tot timpul,dar,în acelaşi timp,te simţi şi obosită sau ai stări de ameţeală,trebuie să iei în calcul o posibilă afecţiune renală. Dacă te confrunţi cu aceste simptome,trebuie să consulţi neapărat un medic specialist,pentru a afla cu exactitate despre ce este vorba.

Ţi se taie respiraţia

Respiraţia sacadată este un alt simptom al afecţiunilor renale. Când rinichii nu funcţionează cum trebuie,în plămâni se poate acumula lichid,care duce la apariţia problemelor de respiraţie. Şi anemia declanşată din cauza problemelor renale se poate asocia respiraţiei sacadate.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel