Sari la conținut

5 semne că moartea se apropie – iată cum să-i ajuți pe cei dragi

deces
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Moartea nu este niciodată ușoară. Călătoria fiecărei persoane este unică. Procesul de vindecare al fiecărui supraviețuitor este, de asemenea, unic.

Fie că sunteți un îngrijitor care are grijă de o persoană dragă pe moarte sau o persoană care știe că timpul dumneavoastră pe Pământ se termină din cauza bolii sau a vârstei, învățând la ce să vă așteptați ca o moarte naturală vă poate ajuta să fiți mai bine pregătit. De asemenea, vă poate oferi timp pentru a lua decizii pentru confort și ușurare.

1.Mai mult somn

Cu câteva luni înainte de sfârșitul vieții, persoana pe moarte poate începe să doarmă mai mult decât de obicei. Pe măsură ce vă apropiați de moarte, metabolismul organismului scade. Fără un aport natural constant de energie, oboseala și epuizarea câștigă ușor.

Cum îi puteți ajuta

Lăsați-i să doarmă și ajutați-i să găsească poziții confortabile pentru a se odihni.

2. Mâncați și beți mai puțin

Nevoile de energie scad pe măsură ce îmbătrânim. Pentru că nu mai aveți nevoie de la fel de multă energie pentru a îndeplini sarcinile zilnice, mâncarea și băutura par mai puțin necesare. Este posibil ca persoanele care sunt aproape de moarte să nu le pese nici măcar de unele dintre alimentele lor preferate. Cu câteva zile înainte de moarte, persoana iubită poate înceta să mai mănânce sau să bea cu totul.

Cum puteți ajuta

Lăsați-i să mănânce atunci când le este foame. Hidratarea este importantă, așa că oferiți-i persoanei dragi fulgi de gheață, înghețată sau cuburi de gheață. Înmuiați o lavetă cu apă rece și folosiți-o pentru a le mângâia buzele. Când încetează complet să mai bea, mențineți pielea delicată din jurul buzelor lor hidratată cu balsam de buze.

3. Retragerea de lângă oameni

Nu este neobișnuit ca persoanele care mor încet să se retragă din activitățile și oamenii pe care îi iubesc. Aceasta este o reflectare naturală a schimbărilor de energie și a dorinței de a-și proteja ultimele zile și ore.

Cum puteți ajuta

Retragerea nu înseamnă că persoana iubită nu se bucură de compania oamenilor pe care îi iubește. Lăsați prietenii și familia să vă viziteze atunci când persoana iubită se simte bine. Dacă nu sunt interesați să vadă oameni, nu o luați personal. Nu este o reflectare a ceea ce simt față de dumneavoastră. Unii oameni nu vor să-i lase pe ceilalți să-i vadă murind, așa că se pot izola în ultimele zile.

4. Schimbarea semnelor vitale

Tensiunea arterială scade în apropierea morții. Modificările în respirație devin mai evidente, iar bătăile inimii devin neregulate și greu de detectat. Pe măsură ce tensiunea arterială scade, și rinichii vor înceta să mai funcționeze. Este posibil să observați urină de culoare cafeniu, maro sau rugină.

Cum puteți ajuta

Aceste schimbări nu sunt dureroase, așa că nu este nevoie să faceți nimic în legătură cu aceste semne.

5. Schimbarea obiceiurilor intestinale

Pe măsură ce persoana iubită mănâncă mai puțină mâncare și bea mai puține lichide, scaunele pot deveni mai mici și neregulate. La fel, urinarea poate deveni mai rar întâlnită. După ce mâncarea și băutura se opresc complet, este posibil să nu mai fie nevoie să folosească toaleta deloc.

Cum puteți ajuta

Acesta este un proces natural, așa că nu vă faceți griji dacă vă opriți pentru a face un drum la baie. Modificările de culoare a urinei sunt, de asemenea, normale. Acestea reflectă funcția renală și, pe măsură ce rinichii se opresc, producția de urină poate încetini sau se poate opri. În unele medii de îngrijire a sănătății, furnizorii de servicii medicale vor folosi un cateter pentru a scurge urina din vezica urinară, scrie sursa.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel