Sari la conținut

5 semne de alarmă prin care organismul te avertizează că nu primeşti destule proteine.

woman distraught at hair loss

Noua tentinţă în materie de diete este consumul mare de proteine pornind de la dieta Dukan la praful de proteine. Avem cunoştiinţe minime că o persoană trebuie să consume 2000 de calorii pe zi, dintre care 50 de grame de proteine sau oare erau 150? Lăsând calculele în seama experţilor organismul tău te anunţă în legătură cu orice.

Uite cum organismul tău te anunţă când nu a primit destul de multe proteine

1. Ai pofta foarte mare de dulciuri

Primul semn că nu ai suficiente proteine în sistem este pofta crescută de dulciuri şi faptul că nu te simţi sătul. Principala funcţie a proteinelor este să menţină optim glucoza în sânge, iar dacă proteinele lipsesc înseamnă că ciocolata din vitrină îţi va face cu ochiul iar tu o vei cumpăra fără să te simţi vinovat. Dacă tot ce ai mâncat de dimineaţă a fost un pumn de cereale vei avea energie, dar aceasta se va risipi destul de repede. Aceste suişuri şi coborâşuri sunt responsabile pentru pofta de dulciuri”, spune Jackson Blatner, autoarea Dietei Flexibile.

2. Mintea îţi este în ceaţă

Nivelul optim al glucozei în sânge este responsabil pentru atenţie. Când proteinele lipsesc şi nivelul glucozei este ca un montagne russe o să te simţi ameţit şi nu o să te poţi concentra. De ce? Pentru că nu ai destui carbohidraţi care să îţi alimenteze creierul. Proteinele din mâncare ajută la eliberarea carbohidraţilor treptat, care te menţin energic pe toată perioada zilei. Dacă te bazezi doar pe biscuiţi sau pâine vei avea doar un „boost” scurt de energie urmat de ceaţă.

3. Îţi cade părul mai mult ca de obicei

Proteinele sunt temelia de bază a fiecarei celule, deci şi a foliculului de păr. Dacă foliculii sunt puternici vor susţine părul în ciuda vântului, pieptănatului, coafatului de zi cu zi, spune Bletner. Dar dacă iţi lipseşte cărămida de temelie toată construcţia o să cadă, inclusiv firele de păr.

4. Te simţi slăbit

Cu toţii ştim că proteinele sunt responsabile pentru vigoarea muşchilor. Dacă nu primeşti suficiente proteine, muşchii o să se subţieze în timp. În concluzie te vei simţi slăbit şi nu vei putea face exerciţiile pe care le făceai odinioară.

5. Te îmbolnăveşti constant

Proteinele sunt benefice şi pentru sistemul imunitar, iar dacă observi că răceala şi infecţiile se ţin scai de tine, deşi aveai o sănătate de fier, asta înseamnă o deficienţă de proteine.

 

 Ana Maria Nițu

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel