Sari la conținut

5 semne îngrijorătoare ale colonului iritabil pe care nu trebuie să le ignori niciodată

sursa foto: arhiva doctorul zilei
cum se manifestă boala?

Simptomele SII (sindromul colonului iritabil) pot fi jenante și frustrante, dar ignorarea lor nu va face decât să agraveze problema.

SII este o afecțiune comună, pe termen lung, care afectează sistemul digestiv. Aceasta poate provoca simptome care vor apărea și dispărea, dar tulburarea este adesea pe tot parcursul vieții.

Potrivit unui nou studiu realizat de Bay’s Kitchen, liderul britanic în materie de produse alimentare specializate cu conținut scăzut de FODMAP, a arătat că 65% dintre britanici se confruntă cu simptome IBS în mod regulat – dar 82% dintre ei nu au solicitat încă un sfat medical.

Cu toate acestea, dieteticianul Kirsten Jackson, specialist în IBS și sănătate intestinală, a avertizat: „Ignorarea simptomelor digestive este un concept înspăimântător, deoarece simptomele dvs. ar putea fi cauzate de multe afecțiuni diferite, inclusiv de cancer. Trebuie să vă consultați la medic”.

Citeste si:

5 semne îngrijorătoare ale colonului iritabil

Când a fost întrebată ce simptome ale sindromului IBS ar trebui să urmărească oamenii, Kirsten a declarat pentru The Mirror: „Simptomele SII includ durerile abdominale, scaunele moi, constipația, balonarea și excesul de gaze.”

Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că aveți SII doar pentru că ați experimentat aceste simptome, scrie Mirror.

Ea a explicat: „Pentru ca simptomele unei persoane să fie legate de SII, acestea trebuie să fie de natură cronică, deci trebuie să fi început cu șase luni sau mai mult înainte de a putea fi diagnosticate și să apară cel puțin o zi pe săptămână în ultimele trei luni.”

Descriind în continuare simptomele, Kirsten a spus: „O persoană cu SII va avea dureri abdominale care sunt legate de deschiderea intestinelor, astfel încât durerea se va agrava sau se va ameliora atunci când își face nevoile.

„De asemenea, poate fi legată de o creștere sau o scădere a nevoii de a deschide intestinele și, de asemenea, de o schimbare a aspectului scaunului, adică mai curgător sau asemănător excrementelor de iepure.”

Modalități de prevenire a simptomelor

Pentru a ușura simptomele SII, Kirsten sugerează că există modalități de prevenire a acestora pe termen lung și pe termen scurt, subliniază sursa.

În cazul în care cineva se confruntă cu o creștere bruscă a simptomelor, expertul în sănătate intestinală recomandă „mișcări ușoare, cum ar fi yoga sau mersul pe jos”, care pot „ajuta la eliberarea gazelor reținute care cauzează balonarea, ajută intestinele să se miște în cazul problemelor de constipație și, de asemenea, ajută la reducerea stresului care poate declanșa simptomele”.

Kirsten recomandă, de asemenea, suplimente de fibre atât pentru constipație, cât și pentru scaunele moi, cum ar fi Psyllium husk. De asemenea, ea spune că medicamentele eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi loperamida (pentru scaunele moi) și Buscopan (pentru crampele stomacale) pot fi, de asemenea, utile, dar ar trebui să vorbească întotdeauna cu medicul sau farmacistul înainte de a începe.

Pentru prevenirea pe termen lung a durerii IBS, Kirsten recomandă începerea procesului de dietă cu conținut scăzut de FODMAP. Aceasta este aceea în care cineva își reduce aportul de „carbohidrați fermentescibili”.

Exemple de alimente care pot provoca simptome la persoanele care suferă de SII sunt unele produse lactate și fructoanele din ceapă și usturoi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.