Sari la conținut

5 semne timpurii de sarcina

insarcinata
sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei

Sarcina este o perioada de bucurie, care anunta venirea pe lume a unui nou suflet.

Pentru viitoarea mama graviditatea este un moment plin de incarcatura emotionala, dar si de modificari la nivel fiziologic.

Afla din materialul de mai jos care sunt cele 5 semne timpuri de sarcina pentru a te pregati cat mai bine pentru momentul special din viata ta.

Crezi ca esti gravida? Testul de sarcina iti ofera raspunsul

Testul de sarcina este cel mai utilizat instrument care dovedeste starea de graviditate.

Ecografia abdominala ofera si mai multe informatii: dimensiunile fatului, sexul, riscurile de a dezvolta malformatii congenitale si asa mai departe.

Dar, inainte de a trece la toate acestea, fiecare femeie ar putea sa-si dea seama daca in organismul ei se instaleaza modificarile starii de graviditate.

Printre simptomele sarcinii enumeram: senzatie de greata care apare dimineata la trezire, sensibilitate sporita la mirosuri, oboseala.

Prima saptamana de sarcina se calculeaza incepand cu prima saptamana de intarziere a ciclului menstrual. Folosind drept reper data ultimului ciclu menstrual se poate calcula si data estimata a nasterii bebelusului. Exista multe metode de calcul sarcina disonibile in acest moment. In cele ce urmeaza vom detalia cele mai frevente 5 simptome sarcina.

Intarzierea ciclului menstrual: semnal de alarma?

Dupa ce spermatozoidul fecundeaza ovulul si formeaza celula ou urmeaza fenomenul de implantare in mucoasa uterina. Urmatorul pas este producerea unui hormon denumit gonadotropina corionica umana (hCG), o substanta care ajuta corpul matern sa sustina sarcina.

De aici mai departe incepe metoda de calcul sarcina. Acest hormon are efect si la nivelul functiei ovarelor, stopand eliberarea lunara a ovulului matur.

Pacientele care monitorizeaza detaliat activitatea ciclului regulat vor observa imediat simptomele de sarcina. Testul de sarcina detecteaza nivelul de hCG din urina si arata cu precizie ridicata daca pacienta este insarcinata sau nu.

Cresterea temperaturii corporale la inceputul sarcinii

Exista multe simptome sarcina care pot fi observate precoce, dar cresterea temperaturii bazale este unul dintre cele mai importante. Fenomenul se intalneste si atunci cand apare momentul ovulatiei.

Totusi, diagnosticul diferential trebuie facut cu simt de raspundere. Temperatura bazala creste si dupa exercitiu fizic intens ori in perioada anotimpurilor calde.

De aceea, medicii de la departamentul de ginecologie recomanda consumare a minim 2 litri de lichide pe zi.

Stare de greata de dimineata pana seara

In mod normal, starea de greata acompaniata de varsaturi si ameteala se dezvolta dupa prima luna de sarcina si se simt cel mai puternic la finalul primul trimestru.

Totusi, greata poate sa fie prezenta in tot timpul zilei, chiar si in timpul noptii. Una din teoriile cercetate la acest moment este cea a efectelor hormonale asupra metabolismului gravidei.

Recomandarile pentru aceste simptome sarcina sunt asemanatoare: consuma regulat lichide si mananca suficient si echilibrat.

Cresterea tensiunii si stare de ameteala

Circulatia fatului si cea a mamei sunt strans conectate. De aceea, este normal ca mama se observe o usoara crestere a tensiunii arteriale la inceputul sarcinii. Asta poate explica si starea de greata sau de ameteala pe care  a resimtit-o.

O problema majora ar fi atunci cand nu se observa normalizarea valorilor tensionale. Medicul de la departamentul de ginecologie va masura valoarea tensiunii la fiecare consultatie, iar apoi va analiza valorile retrospectiv.

S-a demonstrat stiintific ca atunci cand mama dezvolta hipertensiune la inceputul perioadei de gestatie, cauza este, de cele mai mult ori, o alta afectiune pe care medicul trebuie sa o descopere.

Cresterea in greutate de la inceputul sarcinii

Unele simptome sarcina sunt destul de evidente, printre care se numara si cresterea in greutate.

In primele luni, pacienta poate „castiga” chiar si 2 kilograme / zi. Exista cateva diete disponibile, dar nu sunt recomandate in perioada de gestatie.

Urinari frecvente si incontinenta urinara

Sistemul circulator al mamei si al fatului comunica intens. De aceea, creste volumul de sange pe care inima il trimite la rinichi pentru a fi purificat.

In timpul sarcinii, creste nivelul de sange pe care inima il pompeaza, iar rinichii primesc mai mult lichid de filtrat. De aceea, gravida va putea observa ca petrece mai mult timp la toaleta.

In final, vrem sa punctam ideea ca simptomele de sarcina sunt diferite si complexe. Ele pot sa apara simultan sau la distanta una din celelalta.

Testul de sarcina este recomandat de medicii de la departamentul de ginecologie si arata cu exactitate daca simptomele de sarcina sunt prezente. Atunci cand observati un rezultat pozitiv la testul de sarcina, nu ezitati sa luati legatura cu medicul dumneavoastra.

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel