vineri, martie 24, 2023

Reguli sunt făcute pentru a fi încălcate, mai ales când ne strică distracția estivală – aceasta pare să fie deviza românilor care ajung la mare, piscine sau ștranduri și aleg să se bronzeze la cele mai periculoase ore cu putință, între 11 și 17. Dovada: numărul tot mai mare de cancere de piele. Multe dintre cazuri sunt diagnosticate de medicul dermatolog Mihaela Leventer, în cadrul Centrului de referință “Dr. Leventer Centre”. Specialistul de top, care de 20 de ani salvează pacienți, face câteva recomandări importante pentru cei care au pus bronzul mai presus de orice în vara lui 2015.

Te-ar mai interesa: Testul de sânge care ar putea detecta boala Alzhei...

Nu neglijați arsurile solare –

leventer-bun “Pentru că noi, românii, avem o piele deschisă la culoare, suntem mai expuşi riscului de cancer de piele. Consecințele grave ale unei arsuri pot apărea peste ani. Copiii sunt cei mai expuși arsurilor, de aceea părinții trebuie să știe că acestea cresc riscul de cancer chiar și cu 75 la sută dacă se produc până la vârsta de 7 ani”, afirmă medicul dermatolog Mihaela Leventer.

Monitorizați cu atenție zonele expuse frecvent la lumina solară – “Apar tot timpul studii noi care demonstrează că soarele și expunerile necontrolate la ultraviolete cresc riscul de cancer. De altfel, echipa “Dr. Leventer Centre” diagnostichează frecvent carcinoame pe zonele expuse – față, scalp, mâini. Extrem de atenți trebuie să fie șoferii care au obiceiul de a conduce cu brațul stâng în afara mașinii. Ei ar trebui să meargă vara cu geamurile închise care au, de obicei, protecție UV”, spune Mihaela Leventer.

Te-ar mai interesa: Primul semn care anunţă cancerul de colon. Mergi d...

Nu vă mai bazați niciodată doar pe cremele cu factor de protecție, dacă aveți alunițe – “Există pe piață multe creme cu SPF eficiente, precum cele dermocosmetice din farmacii. La fel sunt și produsele de fotoprotecţie destinate sportivilor și militarilor aflaţi în misiune în zone calde. Acestea sunt eficiente împotriva arsurilor, dar nu vă feresc în totalitate de cancer. Dacă aveți alunițe cu potențial de transformare în melanom malign, expunerea la lumină poate grăbi procesul, chiar dacă folosiți creme eficiente cu factor de protecție” adaugă doctor Leventer.

Te-ar mai interesa: Reţeta perfectă pentru curăţarea ficatului de toxi...

Nu neglijați alte semne ale expunerii exagerate la soare – “Nu doar alunițele trebuie atent monitorizate. Radiațiile ultraviolete pot provoca leziuni cutanate numite keratoze actinice, pete roz, roșii, aspre și descuamate. Acestea se pot transforma în timp în carcinoame spinocelulare, forme de cancer cutanat care au șanse mari de vindecare dacă sunt diagnosticate și tratate la timp”, ne sfătuiește medicul.

Te-ar mai interesa: Cel mai bun remediu natural împotriva herpesului. ...

Mergeți cu toată familia la dermatolog, dacă alunițele sunt o “moștenire” – “Statisticile spun că riscul de apariție a unui melanom este de 1.000 de ori mai mare în familiile în care a existat o astfel de afecțiune. Pe fondul acestei moșteniri genetice, radiațiile ultraviolete pot declanșa multiplicări celulare care scapă de sub control și se transformă în cancer. Examinarea periodică a copiilor care merg la plajă și au multe alunițe devine obligatorie”, îndeamnă dermatologul Mihaela Leventer

Te-ar mai interesa: 15 riscuri medicale şi efecte toxice ale consumulu...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private