Sari la conținut

5 strategii ca să comunicați mai bine cu cei din jur: de la copii și prieteni la șefi și soți

^ Expertul în comunicare Aleth Naquet promovează un climat de înțelegere cu cei din jur, însă fără afectarea propriei personalități

Relațiile cu propriii copii, dar și cele de cuplu sau ierarhice pot fi îmbunătățite cu tehnici care nu sunt deloc complicate. Aleth Naquet, expert în comunicare interpersonală și trainer într-o metodă care devine cunoscută și în România, ESPERE, le descifrează pentru cititorii Doctorul zilei


1 „Bastonul cuvântului”

Unul dintre instrumentele de comunicare relațională care sunt foarte puternice atunci când sunt folosite la momentul potrivit şi în contextul potrivit, propuse de metoda ESPERE®, este „Bastonul cuvântului”. Cel care îl are cere să fie ascultat fără întreruperi și merge la esențial în ceea ce spune.
După aceea celălalt ia şi el bastonul cuvântului, ca să se exprime şi să fie ascultat la rândul său.
„Bastonul cuvântului este foarte util în cadrul familial, în timpul mesei şi în timpul sedințelor la serviciu pentru a ajuta comunicarea să fie uşoară”, sunt argumentele trainerului în comunicare Aleth Naquet.

2 Asumați-vă riscul dezaprobării

Ca să putem păstra relațiile importante pentru noi și să nu ne devalorizăm trebuie respectate câteva „reguli de igienă relațională”. Așa cum igiena corporală favorizează sănătatea corpului şi igiena relațională favorizează sănătatea relațiilor.
● De exemplu, învățați să  vorbiți cu un „Eu” personalizat, care permite celuilalt de asemenea să îl foloseasca, la rândul său: „Eu te invit/propun şi astept răspunsul tău…”
● Pentru a gestiona viața de zi cu zi învățați să vă afirmați clar, asumându-vă riscul dezaprobării celuilalt.
● Învățați să folosiți „a cere” fără constrângeri, refuzați fără să vă simțiți vinovați, primiți fără să vă simțiți dator şi dați fără regrete sau constrângeri.

Citeste si:

3 Prețuiți relația cu propria persoană
Cea mai importantă este relația cu noi înşine, fiind cea în care petrecem cea mai mare parte a timpului.„Cea mai mare singurătate este aceea când ne plictisim în propria noastră companie”, argumentează Aleth Naquet.
După aceea, relațiile mai semnificative sunt cu mama şi tata, relația de cuplu şi relația cu fiecare dintre copii. Mai departe vin relațiile cu ceilalți membrii a familiei şi prietenii, care pot fi de asemenea importante. Si bineînțeles, relațiile profesionale, în care ne petrecem mult timp din viața noastră.

4 Strategie de gestionare a situațiilor conflictuale

Este important să îi propunem celuilalt relații de confruntare a punctelor de vedere diferite și nu de conflict sau înfruntare.
Astfel,  începeți prin a confirma punctul de vedere a celuilalt „Da, am auzit punctul tau de vedere.Părerea mea  este ….”
Mai departe, comparați punctele de vedere, începând cu asemănările şi după aceea identificați diferențele. „De cele mai multe ori această diferență este mult mai mică decât o imaginam la început şi de asemenea ambii interlocutori se îmbogățesc prin această împărtăşire”, mai spune trainerul în comunicare interpersonală.

5 Fără amenințări, șantaje, devalorizări la adresa copiilor
În ceea ce privește relațiile cu propriii copii, părinții trebuie să fie extrem de precauți la limbajul folosit. „Rolul părinților este de a răspunde nevoilor copilului într-un climat relațional senin, calm. Este calitatea mesajelor care circulă în relația părinte – copil ceea ce va permite copilului să aibă încredere în capacitățile sale şi în el însuşi”, crede Aleth Naquet.
Ea recomandă părinților să suprime din cadrul comunicării devalorizările,  amenințările, santajele, toate culpabilizările.
Dacă respectați aceste reguli, vă ajutați copilul să crească frumos,  autonom și să aibă încredere în sine.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.