vineri, aprilie 16, 2021

Primul pas pentru în prevenirea infecţiei cu virusul hepatic C este testarea. Depistată în faze incipiente, boala poate fi tratată, şi se poate împiedica răspândirea virusului.

Virusul hepatic C se

poate transmite doar prin intermediul sângelui contaminat, însă supravieţuişte în sângele uscat şi până la 3 luni.

Modalităţi de transmitere:

Transfuzii, instrumentar medical nesterilizat corespunzător

Folosirea în comun de seringi de către utilizatorii de droguri

Hemodializa

Tatuaje, piercinguri

Utilizarea în comun a obiectelor de igienă personală

Prin contact sexual neprotejat

De la mamă la făt

NU se transmite prin:

Aer, strănut, tuse

îmbrăţişări

sărut

apă sau alimente

tacâmuri, veselă, pahare

folosirea toaletelor

Simptomele

bolii

Absenţa simptomelor poate persista zeci de ani, timp în care boala poate evolua către ciroză. Ciroza determină tulburarea funcţiilor ficatului, ceea ce poate duce la apariţia după mulţi ani a simptomelor cirozei:

Reţinerea de lichid la nivelul abdomenului, la nivelul picioarelor sau a întregului organism

Icter persistent (colorarea în galben a pielii şi a mucoaselor

Oboseală, tulburări ale somnului

Mâncărimi ale pielii, prurit

Pierderea poftei de mâncare

Vărsături cu sânge

Tulburări ale stării de conştienţă, confuzie, letargie, halucinaţii

Diagnosticarea

Diagnosticul hepatitei C implică în primul rând suspiciunea unei posibile infectări şi trebuie să vă adresaţi medicului de familie care vă poate recomanda nalize care să identifice:

În primul rând dacă sunteţi infectat cu virusul hepatic C

În al doilea rând, în eventualitatea confirmării unei infecţii, gradul de evoluţie al infecşiei, dacă aceasta a determinat o evoluţie în timp

Analize de laborator:

Testarea pentru depistarea anticorpilor anti-virus (anti VHC)

Testarea pentru depistarea visusului în sânge

 

Alianţa Pacienţilor cu Afecţiuni Cronce, împreună

cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş cu susţinerea laboratoarelor Roche România şi Bioclinica, au lansat astăzi cea mai vastă campanie de testare pentru depistarea infecţiei cu virusul hepatic C cu sloganul ,,Hepatita C nu doare. Doar ucide”.

50.000 de teste gratuite vor fi puse la dispoziţia celor interesaţi prin intermediul laboratorului Institului Matei Balş din Bucureşti şi a celor 70 de laboratoarea Bioclinica din toată ţara.

Lista acestor laboratoarea este disponibilă pe site-ul campaniei www.afladec.net sau la numărul de telefon 021.326.00.36.

,,Ce ne face

să trecem acum la testarea pentru HCV? Răspunsul este foarte simplu: azi avem alternativa vindecării în cazul acestei infecţii şi ca atare şi şansa prevenirii cirozei hepatice şi cancerului hepatic produse de acest virus. Această campanie are ca scop depistarea precoce a infecţiei cu virusul hepatitei C, având în vedere că hepatitele virale cronice au un impact deosebit asupra stării de sănătate a populaţiei, în special pe termen mediu şi lung, şi asta din cauza consecinţelor pe care le au dacă rămân netratate:cirza hepatică şi cancerul hepatic. Pentru a preveni aceste concecinţe, este esenţial să diagnosticăm cât mai devreme şi să tratăm corect şi la timp heptita cronică C”, a explicat prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, manager al Institutului Matei Balş.

 

Ultimele stiri

Parteneri