Sari la conținut

5.000 de terapii noi, în cercetare. CE BOLI ȚINTESC

Cel mai recent raport al PhRMA (Industria Americană de Cercetare şi Producţie de Medicamente) făcut public în luna ianuarie a anului 2013 arată că sunt peste 5,000 de terapii noi aflate în prezent în diferite stadii ale dezvoltării. Mai bine de 60% dintre acestea, aproximativ 3,000, sunt destinate bolavilor de cancer, 750 de terapii noi au potenţial de a trata varii forme ale infecţiilor, 610 sunt dezvoltate pentru domeniul neurologiei şi peste 450 sunt destinate bolilor cardiovasculare.

,,Raportul PhRMA aduce veşti bune pentru pacienţi, pentru că 5,000 de terapii inovatoare înseamnă noi speranţe pentru aceştia, noi şanse în lupta cu boala care le ameninţă viaţa. Dar cu toţii ştim că descoperirea tratamentului este doar primul pas. Cel de-al doilea pas şi poate cel mai important este accesul la tratamentul ce de multe ori le poate salva viata. Dacă un medicament nu este disponibil în farmaciile din România pe noi nu ne ajută, dacă nu este inclus pe lista de compensate şi gratuităţi, noi nu ni-l putem permite. Autorităţile sunt singurele care ne pot ajuta”, a declarat Vasile Barbu, Preşedinte Asociaţia Naţionala de Protecţie a Pacienţilor (ANPP).

,,Contribuţia medicinei la îmbunătăţirea vieţii pacienţilor nu poate fi contestată. Astăzi, oamenii trăiesc cu 30 de ani mai mult decât acum 100 de ani, pacienţii cu boli cronice precum astmul sau diabetul au în prezent o calitate mult mai bună a vieţii decât în trecut, iar cancerul, bolile cardiovasculare sau cele infecţioase precum HIV-ul sunt cauza a mult mai puţine decese astăzi decât acum 100 de ani. Spre exemplu, rate de supravieţuire a pacientelor diagnosticate cu cancer la sân în anul 2002 era cu 14% mai mare decât în 1970, iar speranţa de viaţă a bolnavilor diagnosticaţi cu HIV a ajuns astăzi la 50 de ani.

Investiţiile în cercetarea şi dezvoltarea de noi medicamente continua, fie că vorbim despre eficientizarea tratamentelor deja existente sau despre descoperirea unor terapii noi. Important este ca odată aceste tratamente disponibile, pacienţii să poată avea acces la ele”, a adăugat Dan Zaharescu, Director Executiv Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

În România, se află în prezent peste 80 de terapii inovatoare noi care urmează să fie supuse unui proces de evaluare în urmă căruia se va decide dacă vor fi introduse pe lista de medicamente compensate şi gratuite.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel