Sari la conținut

6 cauze biologice ale simptomelor depresiei

depresie
Sursă foto: Getty Images
Deficitul de magneziu

Imaginați-vă că vă confruntați cu dureri în piept. Nu sunteți sigur de cauza principală, dar acestea încep să vă afecteze viața de zi cu zi. Vizitați un cardiolog, iar diagnosticul ajunge în cele din urmă: dureri în piept. Ați fi mulțumit cu acest răspuns?

Poate părea ridicol, dar situații similare se întâmplă în fiecare zi în domeniul sănătății mintale. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, se estimează că 5% din populația globală suferă de depresie. Dar atunci când aceștia caută ajutor, în loc să fie testați în detaliu pentru a găsi rădăcina problemelor lor de sănătate mintală, li se spune prea des ceea ce știu deja: Au depresie.

Diagnosticarea cu depresie clinică pur și simplu nu este suficientă. În schimb, este esențial să determinați ce anume o cauzează, astfel încât să puteți obține cel mai eficient plan de tratament.

În acest articol, veți descoperi 6 cauze comune ale depresiei și sfaturi de tratament specifice pentru a vă ajuta să vă simțiți mai bine și mai repede.

Abordarea depresiei ca un simptom

Este important să vă gândiți la depresie ca la un simptom. Dacă nu știți care este cauza simptomelor depresiei dumneavoastră, nu veți primi tratamentul direcționat de care aveți nevoie.

În plus, tratamentul nu ar trebui să constea niciodată doar în medicamente antidepresive. Un studiu controlat randomizat a raportat că mai mult de jumătate dintre cei care suferă de depresie nu își ameliorează simptomele doar prin administrarea de antidepresive pe bază de prescripție medicală.

Și un număr semnificativ de persoane – aproximativ 1 din 3 – nu reușesc să remită nici după patru cure de tratament antidepresiv. Depresia rezistentă la tratament este mult prea frecventă.

Acestea sunt doar câteva motive pentru care este important ca atât profesioniștii din domeniul sănătății mintale, cât și pacienții să înceapă să privească depresia ca pe un simptom, nu ca pe un diagnostic.

6 CAUZE COMUNE ALE DEPRESIEI

Dacă eșecul diagnosticării și tratării adecvate a depresiei clinice este un fenomen prea comun, cum se pot îmbunătăți medicii și pacienții?

În primul rând, evitați să presupuneți că depresia este o tulburare unică sau simplă. Studiile de imagistică cerebrală realizate cu ajutorul scanărilor SPECT  arată clar că există mai multe tipuri de depresie.

Cu atât de mulți factori și cauze posibile ale depresiei, este important să se adopte o viziune holistică asupra fiecărui individ, precum și asupra mediului său. Depresia nu este doar psihologică. Ea poate avea rădăcini biologice, care sunt adesea ignorate atât de psihiatrii tradiționali, cât și de profesioniștii din domeniul sănătății mintale.

Să trecem în revistă unii dintre cei mai comuni factori de risc biologic pentru depresie – și cum să îi abordăm:

Leziuni ale capului

Leziunile cerebrale traumatice ușoare (mTBI) pot interfera cu sănătatea dvs. mintală, chiar dacă nu ați leșinat niciodată sau nu ați fost diagnosticat cu o comoție cerebrală.

Un studiu din 2020 publicat în Frontiers in Neurology a constatat că persoanele care se confruntă cu traumatism cranian ușor sunt de peste 3 ori mai predispuse la depresie, în comparație cu cele care nu suferă astfel de leziuni.

Folosind tehnologia de imagistică cerebrală SPECT, care măsoară fluxul sanguin și activitatea, Amen Clinics a detectat traumatisme craniene anterioare la aproximativ 40% dintre pacienți. În plus, acești clienți sunt adesea complet inconștienți de leziuni. Așa-numitele incidente minore, cum ar fi căderea de pe bicicletă sau un accident de mașină, pot provoca un TCC, crescând astfel riscul de depresie.

Sfaturi de tratament: Atunci când un TCC influențează debutul depresiei clinice, este important să se vindece leziunea de bază.

Terapia cu oxigen hiperbaric (HBOT) poate ajuta la accelerarea vindecării traumei cerebrale. Un studiu a raportat că o singură sesiune de HBOT a contribuit la creșterea fluxului sanguin în creierul persoanelor cu un TCC ușor până la moderat.

Niveluri scăzute ale tiroidei

probleme hormonale
Imagine creată cu AI

Conform unei analize efectuate în 2022, hipotiroidismul (o tiroidă subactivă) este o problemă comună care stă la baza celor cu depresie rezistentă la tratament. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece activitatea scăzută a tiroidei are un impact asupra funcției creierului și creează un sentiment de moleșeală.

De fapt, cercetările au arătat de zeci de ani că hipotiroidismul este legat de depresie. Pe scanările SPECT ale creierului, nivelurile scăzute ale tiroidei tind să coincidă cu o activitate scăzută generală a creierului – observată și la pacienții care se plâng de simptome precum ceața cerebrală și depresia.

Sfaturi de tratament: Verificați-vă nivelurile tiroidei și optimizați-le dacă este necesar. Strategiile naturale pot ajuta la echilibrarea funcției tiroidiene, care stimulează, de asemenea, starea de spirit.

Eliminați zahărul din dietă și consumați mai multe alimente cu niveluri ridicate de seleniu, cum ar fi tonul, curcanul și nucile de Brazilia. Luați un supliment de vitamina B-12 pentru un sprijin suplimentar.

Inflamația

Din păcate, multe alegeri din stilul de viață modern – consumul de alimente procesate, consumul de alcool sau stresul constant – pot duce la inflamații cronice în organism. Inflamația este un factor de risc cunoscut pentru depresie.

Inflamația a fost numită „ucigașul tăcut”, deoarece este adesea nedetectată, dar duce la afecțiuni fizice care pun viața în pericol. Numeroase studii au legat, de asemenea, nivelurile ridicate de inflamație cu o listă lungă de probleme de sănătate mintală, inclusiv tulburări de dispoziție precum depresia și tulburarea bipolară, tulburări de anxietate și multe altele.

Sfaturi de tratament: Sănătatea intestinală precară este puternic asociată cu niveluri ridicate de inflamație în organism. Aveți grijă de intestinul dumneavoastră prin adăugarea unui supliment probiotic de înaltă calitate la rutina zilnică.

S-a constatat că anumite suplimente nutritive cu proprietăți antiinflamatorii – inclusiv acizii grași omega-3 și curcumina – reduc simptomele depresiei la persoanele cu inflamație cronică.

Expunerea la mucegai

O casă sau un loc de muncă cu mucegai toxic poate declanșa o serie de probleme, de la simptome depresive la pierderi de memorie și tulburări de somn. Iar un amplu studiu de sănătate publică, efectuat pe aproape 6 000 de adulți de către Universitatea Brown, a descoperit legături între depresie și locuirea în medii umede și mucegăite.

mucegai
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Între timp, oamenii sunt expuși în fiecare zi la elemente toxice care pot afecta organismul și creierul. Substanțele chimice, vaporii, pesticidele și alte produse pot contribui la schimbările de dispoziție și la suferințele psihologice. Din păcate, astfel de cazuri sunt predispuse la diagnostice greșite.

Sfaturi de tratament: Remediați sursa problemei pentru a promova o sănătate mai bună. Stați departe de mediile cu mucegai, instalați purificatoare de aer și luați măsuri pentru a elimina mucegaiul. Descurajați activitatea mucegaiului prin prevenirea scurgerilor de apă și remedierea problemelor de instalații sanitare ori de câte ori acestea apar.

Dacă mucegaiul a provocat deja toxicitate la nivelul creierului, sunt disponibile numeroase tratamente. Acestea pot include medicamente, agenți de legare, suplimente de sprijin metabolic și multe altele.

COVID-19

La câțiva ani de la apariția primelor focare de COVID-19, experții încă examinează efectele sale pe scară largă. O concluzie importantă a activității de imagistică cerebrală a clinicilor Amen este că creierul post-COVID poate prezenta o activitate crescută în sistemul limbic, cunoscut și ca centrul emoțional al creierului. Acest model este asociat cu depresia.

Mulți oameni nu știu că infecțiile precum COVID sunt o cauză majoră a tulburărilor de sănătate mintală, inclusiv a depresiei. Dar un studiu din 2021 din JAMA Network Open a remarcat că, după ce au fost infectați cu COVID, mai mult de jumătate (52,4%) dintre pacienți au îndeplinit criteriile pentru tulburarea depresivă majoră doar câteva luni mai târziu.

Sfaturi de tratament: Pentru a vă ajuta să vă feriți de infecții, întăriți-vă sistemul imunitar. Consumați alimente care stimulează sistemul imunitar, precum usturoiul și ceapa, plus suplimente nutritive precum vitamina D și ciuperci terapeutice precum coama de leu și reishi.

Bolile de inimă

Boli cardiace
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Legătura dintre bolile de inimă și depresie este bidirecțională: Persoanele cu depresie sunt mai predispuse să dezvolte boli de inimă și sunt mai predispuse să moară în urma unui atac de cord decât cele fără depresie. Dar cercetările arată, de asemenea, că depresia este de 3 ori mai frecventă la persoanele care au avut deja un atac de cord.

Sfaturi de tratament: Mulți americani nu sunt conștienți de faptul că bolile de inimă sunt principala cauză de deces în SUA – în ciuda faptului că acest lucru se întâmplă de peste 100 de ani! Dacă aveți boli de inimă, fiți vigilent în ceea ce privește monitorizarea sănătății mintale.

Dacă nu aveți boli de inimă, luați măsuri acum pentru a preveni problemele cardiovasculare.

Respectați o dietă sănătoasă și o rutină de activitate fizică. Evitați fumatul și consumul de alcool.

Alăturați-vă unui grup de sprijin pentru a crea legături sociale puternice, care pot avea un impact pozitiv asupra simptomelor depresiei.

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel