Sari la conținut

6 lucruri pe care ar trebui să le știi despre colesterol. Când crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral?

colesterolul ridicat
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Când este ținut sub control, colesterolul nu este un lucru rău. De fapt, corpul tău are nevoie de el pentru a ajuta la construirea celulelor.

Cu toate acestea, acea substanță ceară transportată în fluxul sanguin ar putea prezenta riscuri grave pentru sănătate dacă nu este menținută la niveluri sănătoase.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) estimează că aproape 40% dintre adulții americani au colesterolul ridicat.

Iată șase lucruri pe care ar trebui să le știi despre colesterol pentru a-l menține într-un interval sănătos:

  • Ceea ce mănânci contează. Ficatul tău produce tot colesterolul de care organismul tău are nevoie. Dacă rămâneți într-un interval sănătos este determinat în mare măsură de tipurile de alimente pe care le consumați. Alegerea unei diete sănătoase pentru inimă, săracă în grăsimi saturate și concentrată pe proteine slabe, fructe și legume vă poate ajuta să rămâneți într-un interval sănătos.
  • Nu tot colesterolul este rău. Lipoproteinele transportă colesterolul prin sânge către celule. Există două grupe principale de lipoproteine. Lipoproteinele cu densitate mare (sau HDL) sunt tipul „bun” de colesterol și vă ajută corpul să proceseze lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL), cunoscută și sub denumirea de colesterol „rău”. Trigliceridele sunt cea mai comună formă de grăsime găsită în corpul tău. Un nivel ridicat de trigliceride combinat cu un nivel ridicat de LDL sau HDL scăzut crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.
  • Deoarece nu există simptome pentru colesterolul ridicat, toată lumea, inclusiv copiii, ar trebui să-și verifice colesterolul. CDC sugerează că adulții sănătoși ar trebui să-și verifice colesterolul la fiecare 4-6 ani. Medicul dumneavoastră vă poate sugera teste mai frecvente sau suplimentare (de exemplu, o lipoproteină(a) sau Lp(a), test pentru a măsura o formă de colesterol LDL) dacă aveți anumiți factori de risc sau antecedente familiale de colesterol ridicat sau boli de inimă. De asemenea, CDC recomandă copiilor să-și verifice nivelul colesterolului o dată între 9 și 11 ani și din nou între 17 și 21 de ani.
colesterol ridicat
Sursă foto: arhiva Dotorul Zilei

Când colesterolul te expune unui atac de cord sau AVC?

  • Cifrele tale spun o poveste. Nivelurile ridicate de LDL înseamnă că colesterolul se poate acumula în arterele tale și poate forma blocaje. Nivelurile de colesterol de 60 sau mai mult pentru HDL, sub 100 pentru LDL și o valoare totală mai mică de 200 sunt considerate niveluri sănătoase pentru inima. Începeți să intrați în zona „la risc” cu niveluri HDL de 40-59 (pentru bărbați) și 50-59 (pentru femei), niveluri LDL de 100-159 și o valoare totală a colesterolului de 200-239. O valoare totală a colesterolului de 240 sau mai mult este considerată un nivel periculos și vă pune la un risc și mai mare de boli de inimă sau accident vascular cerebral
  • Anumite condiții vă supun la un risc mai mare. Unele afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul, HIV/SIDA, bolile de rinichi, hipotiroidismul și lupusul au un risc crescut de colesterol ridicat. Anumite medicamente folosite pentru a trata acneea, cancerul, HIV/SIDA, hipertensiunea arterială și ritmurile neregulate ale inimii vă pot afecta, de asemenea, nivelul colesterolului. Dacă sunteți tratat pentru oricare dintre aceste boli sau luați orice medicamente, asigurați-vă că discutați cu medicul dumneavoastră despre lucrurile pe care le puteți face pentru a vă gestiona colesterolul.
  • Schimbările stilului de viață ajută la îmbunătățirea nivelului de colesterol. Activitatea fizică este bună pentru sănătatea inimii. Exercițiile fizice ajută la creșterea colesterolului HDL (bun). De asemenea, vă puteți îmbunătăți nivelul de colesterol prin pierderea în exces de greutate/menținerea unei greutăți sănătoase, gestionarea stresului și limitarea grăsimilor saturate și trans. De asemenea, dacă fumezi, renunțarea la fumat îți va scădea riscul, la fel ca și consumul de alcool cu moderație, dacă este deloc.
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel