Sari la conținut

6 motive care nu sunt atât de evidente, pentru care aveți un colesterol ridicat

reducerea colesterolului
Sursă foto: Getty Images
Moduri de reducerea colesterolului

Colesterolul ridicat poate fi cauzat din mai multe motive. Dar în acest articol, vom discuta câteva dintre motivele nu atât de evidente ale colesterolului ridicat.

Colesterolul este o substanță ceară care nu este atât de rea pe cât crezi. Dimpotrivă, ajută la formarea celulelor sănătoase și susține producția de bilă și hormoni. Cu toate acestea, nivelurile excesiv de ridicate de colesterol pot cauza acumularea de depozite grase pe pereții arterelor, ducând în cele din urmă la îngustarea sau blocarea arterelor. Dacă aceste depozite se sparg brusc și formează un cheag, acesta poate duce la un atac de cord sau un accident vascular cerebral, care poate pune viața în pericol.

Cele mai frecvente cauze ale nivelului crescut de colesterol sunt alimentația nesănătoasă, lipsa activității fizice, fumatul sau expunerea la fumul de tutun și supraponderalitatea sau obezitatea, potrivit Asociației Americane de Inimă (AHA). Prin urmare, schimbarea stilului de viață sănătos este de o importanță capitală. Cu toate acestea, nu sunt întotdeauna adecvate.

Uneori, ar putea exista și alte motive pentru creșterea colesterolului. Unele dintre ele sunt enumerate mai jos:

Ar putea fi genetic

sursa foto: arhiva doctorulzilei

Dacă urmați un stil de viață sănătos, dar aveți totuși colesterolul ridicat, este posibil să aveți unele caracteristici genetice care cauzează colesterolul ridicat.

AHA spune: „Unii oameni moștenesc gene de la mama, tatăl sau chiar de la bunici care îi fac să aibă prea mult colesterol. Aceasta se numește hipercolesterolemie familială (FH).” Cel mai bun mod de a detecta FH este verificarea nivelului de colesterol.

Dieta ta conține grăsimi nesănătoase ascunse

Pentru a reduce nivelul de colesterol din organism, nu este suficient să tăiați anumite grupe de alimente.

Grăsimi sănătoase
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei / grăsimi sănătoase

S-ar putea să evitați să aveți alimente bogate în colesterol, dar este, de asemenea, necesar să limitați sau să evitați consumul de grăsimi saturate și grăsimi trans, care, conform AHA, vă măresc nivelul colesterolului rău de lipoproteine cu densitate joasă (LDL) și vă scad lipoproteinele bune de înaltă densitate (HDL).

Aceste grăsimi nesănătoase, cum ar fi carnea roșie și alimentele procesate, vă pot afecta pe furiș sănătatea inimii, motiv pentru care trecerea la grăsimi sănătoase „bune” precum avocado, nuci, semințe, ulei de măsline și pește este o opțiune bună.

Depindeți în întregime de dieta dumneavoastră

Este greșit să presupunem că doar un aspect al unui stil de viață sănătos vă va ajuta să vă atingeți obiectivele privind sănătatea inimii. Dacă ești cineva care crede că doar dieta poate avea grijă de nivelul de colesterol, atunci te înșeli absolut.

Deși este o parte esențială a procesului, nu este singura. Exercițiile fizice, gestionarea greutății și renunțarea la obiceiurile nesănătoase precum fumatul și consumul de alcool sunt, de asemenea, importante pentru gestionarea colesterolului.

Dacă ați fost deja diagnosticat cu colesterol crescut, medicamentele pot fi, de asemenea, o parte integrantă a tratamentului dumneavoastră.

Alegerea exercițiilor ar putea fi problema

Se spune că activitatea fizică îmbunătățește fitness-ul cardiovascular, dar mult depinde de alegerea exercițiului. Pentru cei care doresc cu adevărat să-și scadă nivelul colesterolului și să-și reducă riscul de boli de inimă, exercițiile aerobe sau cardiovasculare, cum ar fi alergarea, joggingul, înotul și dansul, s-au dovedit a fi extrem de benefice.

AHA recomandă un minim de 150 de minute de exerciții de intensitate moderată pe săptămână pentru a scădea nivelul LDL sau colesterolul „rău”.

Luați medicamente care cresc colesterolul

Potrivit WebMD, anumite medicamente pot avea efecte surprinzătoare asupra nivelului de colesterol.

Acestea includ pilule contraceptive, retinoizi, corticosteroizi, antivirale și anticonvulsivante, conform site-ului web . Se adaugă: „Unele medicamente pentru hipertensiune arterială, cum ar fi diureticele și formele mai vechi de beta-blocante, vă pot crește, de asemenea, colesterolul”.

Sunteți complet dependent de medicamentele dumnevoastră

Dacă vi s-au prescris medicamente pentru scăderea colesterolului, cum ar fi statine, cel mai bine este să le luați conform sfatului medicului dumneavoastră.

Oprirea lor bruscă și de la sine poate fi periculoasă în multe feluri. Cu toate acestea, chiar și cu aportul de astfel de medicamente, nivelurile de colesterol pot continua să crească. Acest lucru se datorează faptului că, după ce au luat statine, unii oameni renunță la măsurile necesare stilului de viață, cum ar fi să mănânce sănătos sau să facă mișcare.

De fapt, un studiu publicat în Jurnalul Asociației Americane a Inimii a constatat că persoanele cu colesterol ridicat au luat de fapt mai mult în greutate și au fost mai puțin active fizic după ce li s-au prescris statine.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel