Sari la conținut

6 semne mai puțin cunoscute ale deshidratării

sete
Sursă foto: Pixabay
Setea excesivă, semn de diabet

Cu toții am simțit sete la un moment dat, însă acesta este doar unul dintre numeroasele simptome ale deshidratării. Deshidratarea este o afecțiune critică care poate afecta pe oricine și apare atunci când organismul pierde mai multe lichide decât absoarbe, afectându-i echilibrul electrolitic și capacitatea de a funcționa corect.

Efectele deshidratării pot varia de la simpla sete la consecințe mai grave, cum ar fi convulsiile sau șocul hipovolemic. Explorăm aici câteva dintre semnele mai puțin cunoscute ale deshidratării și de ce este esențial să menținem o bună hidratare.

Senzația de sete este rezultatul unui proces fiziologic complex care se dorește a fi un avertisment că sunteți deshidratat și în pericol de a nu funcționa corespunzător.

Potrivit MedlinePlus, „deshidratarea înseamnă nu numai că organismul dumneavoastră pierde apă, ci și electroliți precum sodiul, magneziul și potasiul, care sunt necesari pentru a respira, a vă mișca, a vorbi și a vă menține organismul în stare de funcționare”.

Factori de risc

Anumite condiții de sănătate, inclusiv diabetul, pot crește riscul de deshidratare. Dacă transpirați excesiv din cauza căldurii sau a efortului fizic, dacă urinați frecvent sau dacă vomitați sau aveți diaree din cauza gripei sau a altei boli acute, este deosebit de important să acordați atenție reaprovizionării cu apă.

NHS Inform, Serviciul național de informare în domeniul sănătății din Scoția, afirmă: „Printre persoanele vulnerabile la deshidratare se numără cele care nu își pot potoli setea din cauza unui handicap sau a unei boli, sportivii, copiii și persoanele în vârstă”. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Physiology în noiembrie 2020, bărbații de vârstă medie sau vârstnici pot fi expuși unui risc deosebit de complicații cauzate de deshidratare.

Semne puțin cunoscute

1. Respirația urât mirositoare

Saliva are proprietăți antibacteriene, însă deshidratarea poate împiedica organismul să producă suficientă salivă. „Dacă nu se produce suficientă salivă, poate exista o creștere excesivă a bacteriilor în gură, iar unul dintre efectele secundare ale acestui lucru este respirația urât mirositoare”, spune John Higgins, profesor de medicină la Universitatea Texas din Houston și șeful secției de cardiologie de la Lyndon B. Johnson General Hospital.

2. Piele uscată sau înroșită

Pielea poate deveni foarte uscată sau roșie pe măsură ce trece prin diferitele etape ale deshidratării. Un alt simptom cheie legat de piele este pierderea elasticității, potrivit MedlinePlus. Pielea care se „încordează” după ce a fost ciupită și care revine lent la poziția sa normală este un semn de deshidratare.

3. Crampe musculare

Atunci când organismul pierde suficient lichid, nu se poate răci în mod corespunzător, ceea ce duce la boli de căldură. Un simptom clar sunt crampele musculare, în special în timpul exercițiilor fizice în climatele calde. Potrivit OrthoInfo, chiar și în climatele mai reci, deshidratarea este încă un risc.

4. Febră și frisoane

Transpirația excesivă combinată cu senzația de piele rece la atingere pot fi semne de epuizare din cauza căldurii, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Febra poate agrava deshidratarea și este important să vă rehidratați și să solicitați asistență medicală dacă este necesar.

5. Pofta de mâncare

Când sunteți deshidratat, corpul dumneavoastră poate avea dificultăți în descompunerea glicogenului în glucoză, ceea ce poate provoca pofte, în special pentru dulciuri. „Este posibil să aveți poftă de mâncare deoarece organismul dumneavoastră nu poate elibera cu ușurință glucoza stocată”, spune Dr. Higgins.

6. Dureri de cap

Deshidratarea ușoară poate provoca dureri de cap, potrivit MedlinePlus. Consumul unui pahar de apă și menținerea unui aport adecvat de lichide pot ameliora acest simptom.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel