Sari la conținut

6 sfaturi pentru gestionarea stresului de sărbători

Umerii tăi se încordează instantaneu la gândul la agitația din sezonul sărbătorilor? Îți stă inima când te gândești să-ți petreci întreaga zi cu familia extinsă în cea mai minunată perioadă a anului? Gândul la cheltuielile excesive a cadourile te țin treaz noaptea?

Dacă ai răspuns da la oricare dintre aceste întrebări, nu ești singur. Banii și responsabilitățile familiale sunt unele dintre principalele surse de stres din Statele Unite.

Înainte ca stresul sărbătorilor să se strecoare asupra voastră, citiți în continuare pentru a afla cum să vă bucurați de cel mai lipsit de stres sezon de sărbători de până acum.

Ce este stresul de sărbători?

Stresul de sărbători poate afecta pe oricine, chiar și pe copii.

Sunt multe așteptări în preajma sărbătorilor. Mulți oameni asociază sărbătorile cu întâlniri sociale, ritualuri și amintiri fericite. Aceste așteptări pot duce la stres.

Cauzele stresului de sărbători

Poate deveni rapid copleșitor să faci fiecare masă demnă de premiu și fiecare cadou împachetat să arate perfect. Găsirea timpului pentru a participa la fiecare petrecere sau a simți că nu ai fost invitat la suficiente petreceri poate provoca, de asemenea, stres.

Există, de asemenea, dorința de a vă înghesui în fiecare tradiție și eveniment pentru a vă asigura că fiecare zi este memorabilă. Când adăugați povara financiară, călătoriile și vizitarea membrilor familiei, stresul se poate acumula rapid.

Sărbătorile pot fi, de asemenea, o perioadă dificilă a anului pentru persoanele care și-au pierdut prietenii și membrii familiei. Amintirea pierderii poate face mai greu să faci față factorilor de stres din sezonul sărbătorilor.

Simptome

Stresul de sărbători arată la fel ca stresul obișnuit de zi cu zi. Poate afecta organismul în multe moduri diferite. Simptomele pot include următoarele:

  • anxietate
  • tristeţe
  • dureri de cap
  • dureri de corp
  • incapacitatea de a dormi
  • iritabilitate

Sfaturi pentru gestionarea stresului de sărbători

Există modalități de a face față stresului de sărbători, dar mai întâi trebuie să înțelegeți factorii declanșatori.

Anumite situații te fac să te simți copleșit? Când vă simțiți stresat, opriți-vă și încercați să luați în considerare ce vă poate cauza anxietatea. Odată ce vă înțelegeți factorii declanșatori, folosiți aceste sfaturi simple pentru a limita factorii de stres din vacanță.

1. Planifică din timp

Găsirea timpului pentru toate activitățile de sărbători poate fi dificilă. Pe lângă angajamentele de sărbători, s-ar putea să fii nevoit să faci față și unui trafic crescut. Sau s-ar putea să simți o presiune suplimentară pentru a merge înainte de lucru, astfel încât să-ți poți lua timp liber pentru a călători.

2. Pune-te pe primul loc

Actul de a oferi primește atât de multă atenție în timpul sărbătorilor, încât poate fi ușor să uiți să-ți dai înapoi. Să ai grijă de tine însuți te poate ajuta să ai grijă de ceilalți.

Acordați-vă ceva timp pentru a face lucruri care vă plac. Găsiți timp să faceți exerciții fizice, să planificați o cină în oraș sau doar să luați câteva minute de aer proaspăt. Și nu uitați de importanța unui somn normal.

3. Ține-ți finanțele sub control

Dacă ești îngrijorat de cheltuieli și de modul în care te vor afecta după încheierea sărbătorilor, fii realist cu privire la ceea ce îți poți permite. Sentimentul din spatele unui cadou este mai important decât costul.

Creați un buget și respectați-l. Cheltuiește doar ceea ce îți poți permite și, dacă nu ai capacitatea de a cheltui nimic, inventează un răsfăț sau oferă talentele și timpul tău prietenilor și celor dragi.

4. Onorează-i pe cei dragi pe care i-ai pierdut

Poate fi dificil să sărbătorești sezonul sărbătorilor dacă ai pierdut pe cineva drag ție sau dacă distanța îngreunează petrecerea timpului împreună.

Petreceți acest sezon de sărbători reflectând asupra amintirilor speciale ale celor dragi pierduți. Luați în considerare să faceți ceva semnificativ în onoarea lor.

Și dacă nu puteți petrece timp cu cei dragi, oferiți-vă timpul voluntar unei organizații locale în care fața voastră zâmbitoare ar putea schimba ziua cuiva.

5. Nu vă fie teamă să spuneți nu

Înțelegeți că este în regulă să spuneți nu. Încercați să spuneți „da” evenimentelor și lucrurilor despre care știți că vă vor aduce bucurie. Spune „nu” obligațiilor despre care știi că îți va provoca dureri de inimă și dezamăgire.

Dacă să lucrezi câteva ore suplimentare  te va face fericit, astfel încât să poți trata pe cineva drag, ar putea merita să faci. Dar dacă ruda voastră care trece granița vă invită la o petrecere de vacanță, nu ezitați să refuzați. Veți experimenta mai puțin stres.

Ar trebui să vezi un medic?

Dacă ați încercat sfaturile de mai sus și starea dvs. de spirit nu s-a îmbunătățit sau simptomele persistă bine după sărbători, luați în considerare să discutați cu un profesionist în domeniul sănătății mintale.

Medicii vă pot ajuta să vă determinați cei mai mari factori de stres și să găsiți modalități de a face față mai bine stresului de sărbători.

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel