Sari la conținut

6 simptome ale cancerului de colon. Nu le ignora!

consult ginecologic
sursa foto: arhiva doctorul zilei
simptome cancer

Din cuprinsul articolului

Cancerul de colon este un tip de cancer care debutează în intestinul gros (colon). Colonul este partea finală a tractului digestiv.

Potrivit MayoClinic, cancerul de colon afectează de obicei adulții în vârstă, deși poate apărea la orice vârstă. De obicei, începe ca grupuri mici, necanceroase (benigne) de celule numite polipi care se formează în interiorul colonului. În timp, unii dintre acești polipi se pot transforma în cancer de colon.

Polipii pot fi mici și pot cauza sau nu simptome. Din acest motiv, medicii recomandă teste de screening regulate pentru a ajuta la prevenirea cancerului de colon prin identificarea și îndepărtarea polipilor înainte ca aceștia să se transforme în cancer.

Dacă se dezvoltă cancerul de colon, există multe tratamente disponibile pentru a ajuta la controlul acestuia, inclusiv intervenții chirurgicale, radioterapie și tratamente medicamentoase, cum ar fi chimioterapia, terapia țintită și imunoterapia.

Cancerul de colon este uneori numit cancer colorectal, care este un termen care confundă cancerul de colon și cancerul rectal, care începe în rect.

Simptome

Semnele și simptomele cancerului de colon includ următoarele, potrivit sursei:

  • O schimbare persistentă a obiceiurilor intestinale, inclusiv diaree sau constipație, sau o modificare a consistenței scaunelor
  • Sângerare rectală sau sânge în scaun
  • Disconfort abdominal persistent, cum ar fi crampe, gaze sau durere
  • Senzația că intestinul nu se golește complet
  • slăbiciune sau oboseală
  • Pierdere în greutate fără o cauză aparentă

Multe persoane cu cancer de colon nu prezintă simptome în stadiile incipiente ale bolii. Când apar simptomele, acestea pot varia, în funcție de dimensiunea cancerului și de localizarea acestuia în intestinul gros.

Cauze

Medicii nu știu exact ce cauzează majoritatea cancerelor de colon.

În general, cancerul de colon începe atunci când celulele sănătoase din colon dezvoltă modificări (mutații) în ADN-ul lor. ADN-ul unei celule conține instrucțiuni care îi spun celulei ce funcții trebuie să îndeplinească.

Celulele sănătoase cresc și se divid într-o manieră ordonată pentru a menține funcția normală a corpului. Dar atunci când ADN-ul unei celule este deteriorat și devine canceros, celulele continuă să se dividă, chiar și atunci când celulele noi nu sunt necesare. Pe măsură ce celulele se acumulează, ele formează o tumoare.

În timp, celulele canceroase pot crește pentru a invada și distruge țesutul normal din apropiere. Și celulele canceroase se pot muta în alte părți ale corpului pentru a forma depozite acolo (metastaza).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel