6 simptome ale cancerului de colon. Nu le ignora!

Din cuprinsul articolului

Cancerul de colon este un tip de cancer care debutează în intestinul gros (colon). Colonul este partea finală a tractului digestiv.

Potrivit MayoClinic, cancerul de colon afectează de obicei adulții în vârstă, deși poate apărea la orice vârstă. De obicei, începe ca grupuri mici, necanceroase (benigne) de celule numite polipi care se formează în interiorul colonului. În timp, unii dintre acești polipi se pot transforma în cancer de colon.

Polipii pot fi mici și pot cauza sau nu simptome. Din acest motiv, medicii recomandă teste de screening regulate pentru a ajuta la prevenirea cancerului de colon prin identificarea și îndepărtarea polipilor înainte ca aceștia să se transforme în cancer.

Dacă se dezvoltă cancerul de colon, există multe tratamente disponibile pentru a ajuta la controlul acestuia, inclusiv intervenții chirurgicale, radioterapie și tratamente medicamentoase, cum ar fi chimioterapia, terapia țintită și imunoterapia.

Cancerul de colon este uneori numit cancer colorectal, care este un termen care confundă cancerul de colon și cancerul rectal, care începe în rect.

Simptome

Semnele și simptomele cancerului de colon includ următoarele, potrivit sursei:

  • O schimbare persistentă a obiceiurilor intestinale, inclusiv diaree sau constipație, sau o modificare a consistenței scaunelor
  • Sângerare rectală sau sânge în scaun
  • Disconfort abdominal persistent, cum ar fi crampe, gaze sau durere
  • Senzația că intestinul nu se golește complet
  • slăbiciune sau oboseală
  • Pierdere în greutate fără o cauză aparentă

Multe persoane cu cancer de colon nu prezintă simptome în stadiile incipiente ale bolii. Când apar simptomele, acestea pot varia, în funcție de dimensiunea cancerului și de localizarea acestuia în intestinul gros.

Cauze

Medicii nu știu exact ce cauzează majoritatea cancerelor de colon.

În general, cancerul de colon începe atunci când celulele sănătoase din colon dezvoltă modificări (mutații) în ADN-ul lor. ADN-ul unei celule conține instrucțiuni care îi spun celulei ce funcții trebuie să îndeplinească.

Celulele sănătoase cresc și se divid într-o manieră ordonată pentru a menține funcția normală a corpului. Dar atunci când ADN-ul unei celule este deteriorat și devine canceros, celulele continuă să se dividă, chiar și atunci când celulele noi nu sunt necesare. Pe măsură ce celulele se acumulează, ele formează o tumoare.

În timp, celulele canceroase pot crește pentru a invada și distruge țesutul normal din apropiere. Și celulele canceroase se pot muta în alte părți ale corpului pentru a forma depozite acolo (metastaza).

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

7 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

7 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

8 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

8 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

9 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

9 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia