Sari la conținut

600.000 de români suferă de boala perfidă care a omorât-o pe Ileana Ciuculete. Medic: ”Pot trece luni sau ani până când apar simptomele”

Cântăreața de muzică populară Ileana Ciuculete a murit ieri seară, la șase zile după ce  a aflat că avea hepatita C. 

Totul a început pe 8 martie, când din cauza unei febre puternice, artista a mers la spital pentru investigații. Analizele de sânge au arătat prezența virusului hepatitei C care a declanșat ciroza hepatică. După ce au stabilit diagnosticul, medicii i-au spus că boala este deja în stadiu terminal și nu se mai poate face nimic, potrivit libertatea.ro.  Pe 14 martie, la doar șase zile de la diagnosticare, Ileana Ciuculete s-a stins din viață.

Medic: ”Pot trece luni sau ani până ca un pacient cu hepatită să aibă simptome. Mulți vin direct cu cancere hepatice”

Cauzată de un virus care se transmite de obicei prin sânge, transfuzii sau ace contaminate, hepatita C este o infecție care afectează ficatul fără să dea vreun semn al prezenței ei în circa 80% dintre cazuri.

Peste 600.000 de români se luptă cu virusul hepatitei C, o boală care în România este încă tratată cu interferon sau alte medicamente care nu duc la nici un rezultat îmbucurător. Dintre aceștia, doar 4.075 au beneficiat de tratamente inovative care vindecă cumplita boală.

Mariana Mihăilă, medic la Spitalul Clinic Fundeni și unul dintre cei mai buni doctori în boli de ficat pe care îi avem în acest moment, explică faptul că din momentul în care mă infectez cu virus hepatic și până în momentul în care încep să mă simt rău trec luni sau ani de zile.
“Depinde de reactivitatea fiecărui organism. Sunt bolnavi infectați probabil în copilărie care până în starea de adult nu știu că au fost bolnavi, alții vin direct cu cancere hepatice fără să fi știut în viața lor că au avut o hepatită. Alții parcurg un interval scurt de timp din momentul infectării vă dau un exemplu din momentul efectuării unui tratament stomatologic sau după o manichiură necorespunzătoare în câteva luni poate face boala acută de hepatită”.

Primele simptome

Asemănătoare cu simptomele unei perioade mai stresante sau a unei răceli, semnele hepatitei C pot fi trecute ușor cu vederea.

Cele mai multe apar la 1-2 luni după infectare, dar pot fi și la 6 luni distanță: greață, oboseală, dureri de stomac, musculare sau articulare, febră, paloare a pielii, inapetență.

Semne care anunță suferința ficatului

În lipsa unui tratament, hepatita C poate să afecteze buna funcționare a ficatului.

E posibil ca ficatul să sufere în cazul în care sunt observate o oboseală care nu dispare nici după odihnă prelungită, o pierdere în greutate inexplicabilă, o culoare închisă a urinei, dureri abdominale, o îngălbenire a ochilor sau a pielii, amețeli, confuzie.

Analiza care îți arată că ceva e în neregulă

Dacă te confrunți cu simptome precum cele indicate mai sus, poți prevenii probleme grave cu ficatul printr-un test de sânge. Este cea mai bună soluție, mai ales dacă te afli într-o grupă de risc:

– lucrezi în sistemul sanitar sau într-un domeniu în care intri în contact cu sânge sau ace care pot fi contaminate cu virusul hepatite C

– ai mai mulți parteneri sexuali sau întreții raporturi sexuale fără să te protejezi

– ai fost expus la virusul hepatitei C în perioada intrauterină

– ai suferit un transplant sau ți s-a făcut transfuzie de sânge

Analiza care îmi arată că e ceva în neregulă cu ficatul meu sunt de fapt două: transaminazele serice: AST-ul ALD-ul. Dar uneori, acestea sunt perfect normale. Și, de fapt, starea de infecțiozitate o vedem testând markerii de hepatită. Markerii pentru virus B și virus C.

Tratamentul care vindecă 100%

Tratamentul oral, fara interferon este singurul tratament aprobat ce contine trei mecanisme antivirale distincte, care actioneaza sinergic pentru a ataca virusul in trei etape separate ale ciclului sau de viata.

Printre reactiile adverse in cazut administrarii tratamentului fara interferon se numara insomniile, tulurarile digestive si greturile, medicii spun insa ca sunt mult mai slabe decat atunci cand pacientilor li se face tratamentul cu interferon.

4400 de români au beneficiat de tratament fără interferon decontat de stat și de luna aceasta, bolnavii care nu au apucat să fie tratați în cadrul contractului de anul trecut, care s-a terminat în noiembrie, vor intra la tratament, dacă îndeplinesc cerințele pentru acesta.

Până la sfârșitul lunii februarie, (…) se finalizează negocierile pentru contractele cost-volum rezultat pe hepatita F4, iar pentru celelalte tipuri, care intră acum, F3 și F2 negocierile vor fi finalizate la mijlocul lunii martie. Oricum, începând cu 1 martie, urmare a desființării comisiilor de specialitate de la nivelul caselor de asigurări de sănătate medicamentele vor putea fi prescrise de către medicul specialist, pe baza unui protocol elaborat de Casa de asigurări, în colaborare cu Ministerul Sănătății și comisiile de specialitate din minister, iar celelalte medicamente pentru F2 și F3 vor fi disponibile începând cu luna martie. Pentru F2, F3 este program nou. Pentru cele cu F4 începând cu 1 martie se vor putea prescrie„, declara ministrul Sănătății, Florian Bodog, pe 7 februarie.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel