Sari la conținut

6 lucruri mai puțin cunoscute despre menstruație

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Perioade menstruale neregulate

Fiecare fată are codul ei secret pentru a le explica celorlalți starea ei de sănătate : Aunt Flo, Moș Crăciun, Nefericit, Stop etc. În fiecare lună organismul femeilor se află la menstruație, ceea ce înseamnă că sângele menstrual ajunge în uter, cervix și în final în vagin. Sângele eliminat este semn că organismul funcționează normal și că hormonii își fac treaba bine. Iată 6 lucruri mai puțin cunoscute despre acele zile din lună

  1. Menstruația afectează sistemul cognitiv

Menstruația afectează starea de sănătate generală, iar simptomele variază : crampe musculare, dureri de cap, grea'[, dureri de spate. Toate acestea afectează sistemul cognitiv – afectează productivitatea, atenția și capacitatea de a face 2 lucruri în același timp.

2. Menstruația îți schimbă vocea

Hormonii acționează asupra laringei și faringelui schimbând foarte puțin tonalitatea vocii. Bărbații pot percepe acest lucru și își pot da seama atunci când o femeie este la menstruație.

3. Nivelul de testosteron se schimbă

Conform unor studii, nivelul de testosteron este afectat de o femeie care se află la menstruație. Bărbații sunt mai puțin atrași de o femeie aflată la menstruație în acea perioadă.

4. Progesteronul scade

În acele zile, hormonii din organismul femeilor suferă modificări, iar nivelul de progesteron scade. Acest lucru face ca apetitul sexual să crească. De asemenea, ciclul menstrual acționează ca un lubrifiant, de aceea este mai ușor și mai plăcut pentru femei să facă sex atunci.

5. Poți rămâne însărcinată la ciclu

Cu toate că este puțin probabil, ovulația este diferită de la femeie la femeie, de aceea, femeile care au un ciclu menstrual de 27-28 au mai puține șanse să rămână însărcinate, în timp ce, femeile care au cicluri menstruale mai scurte, au mai multe șanse să rămână însărcinate.

6. Cantitatea medie de sânge este mai puțin de o ceașcă

Chiar dacă femeile simt că pierd foarte mult sânge, cantitatea medie de sânge variază de la câteva linguri la mai puțin de o ceașcă. Dacă simți nevoie să schimbi tamponul mai des decât la un interval de 2 ore, atunci, fluxul sanguin nu este normal și trebuie să te programezi la medic.

 

Ana Maria Nitu

Ana Maria Nitu, studiază la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, a fost jurnalist la Evenimentul zilei, www.evz.ro si Doctorulzilei, www.doctorulzilei.ro

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel