Sari la conținut

Șapte obiceiuri care te ajută să trăiești mai mult

centenari
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Centenarii japonezi consuma miso

Deşi, nu s-a descoperit încă secretul tinereţii veșnice, există mai multe teorii care promit cel puţin încetinirea procesului de îmbătrânire. Renunțarea la obiceiurile nesănătoase este una dintre ele.

Conform unui studiu recent fumatul, alcoolul și lipsa exercițiilor fizice îți pot scurta viața cu până la 12 ani.

Depinde doar de tine să corectezi lucrurile care îți afectează sănătatea. Pentru a rămâne tânăr cât mai mult timp cu putință, adoptă următoarele obiceiuri:

1. Nu mânca tot din farfurie

Cercetătorul Dan Buettner care a studiat longevitatea, a descoperit că secretul japonezilor de a duce o viață îndelungată este să se oprească din mâncat atunci când se simt doar 80% sătui.

Oamenii de știință de la Universitatea St. Louis au confirmat teoria conform căreia, dacă mănânci mai puțin îmbătrânești mai greu. Într-un studiu din 2008, au descoperit că limitarea consumului de calorii scade producția de T3, un hormon al tiroidei care încetinește metabolismul și grăbește procesul de îmbătrânire.

,, Cu cât consumăm mai multe calorii, cu atât ne mâncăm zilele mai repede. Omul poate prelucra un număr fix de calorii de-a lungul vieţii. Cu cât ne consumăm mai repede caloriile, cu atât murim mai repede. Raţia calorică pentru vârstnici este de 1400 de calorii sau 25 de calorii pe kilogram. Alimentele de tip fast-food, prăjiturile cu multe creme, sosurile grase şi prăjelile conţin calorii de proastă calitate şi sunt de evitat”, este de părere nutriționistul Gheorghe Mencinicopschi.

2. Sexul regulat

Două-trei partide de sex pe săptămână te pot ajuta să trăiești mai mult cu până la 3 ani. În timpul unei partide de amor, poți arde aproape la fel de multe calorii ca și atunci când faci 30 de minute de jogging. În plus, sexul scade tensiunea arterială, asigură un somn liniștit, crește imunitatea și menține inima sănătoasă.

3. Închide televizorul

Prea mult timp petrecut în fața micului ecran îți poate afecta serios starea de sănătate. Un studiu din 2010 a scos în evidență faptul că persoanele care privesc la televizor mai mult de 4 ore pe zi, au cu 46% mai multe șanse să moară din orice cauză spre deosebire de cei care stau la televizor mai puțin de 2 ore zilnic.

4. Bea cu moderație

Femeile care consumă două sau mai multe pahare de băuturi alcoolice pe zi și bărbații care mai mult de 3 băuturi zilnic, se vor confrunta cu kilogramele în plus, iar studiile au arătat că fiecare kilogram în plus scurtează cu patru luni speranţa de viaţă. Însă, în canități mici, alcoolul vă aduce doar beneficii.

Conform unei cercetări din 2010 publicat în Jurnalul  American de  Cardiologie a descoperit că o băutură pe zi, în cazul femeilor și două în cel al bărbaților aduc un important beneficiu inimii.

5. Mănâncă fructe și legume

Nutriţioniştii sunt de acord că 50-60% din dietă trebuie să fie compusă din legume şi fructe proaspete (500 de grame de legume şi 400-500 de grame de fructe zilnic), dar nu din compot sau dulceaţă şi nici din sucuri. Sucurile de fructe, chiar şi cele fresh, nu au aceleaşi beneficii, iar răcoritoarele pot fi chiar nocive. Bogate în fibre sunt varza, cartofii dulci, fasolea, mazărea.

Cu un conținut important de fibre și vitamine, fructele și legumele pot reduce cu până la 76% riscul bolilor de inimă și joacă un rol important în scăderea riscului de cancer de sân.

În plus, luptă cu inflamțiile și datorită proprietăților antioxidante previn apariția ridurilor.

6. Fă mișcare regulat

Exercițiile fizice zilnice reprezintă o adevărată sursă de tinerețe. Un studiu din 2008 a demonstrat că exercițiile regulate de mare intensitate, precum alergatul sau ciclismul pot prelungi viața cu până la 5 ani, deoarece îmbunătățesc sănătatea inimii, starea de spirit și metabolismul.

Chiar și exercițiile moderate ca plimbările zilnice pe jos scad considerabil riscul bolilor de inimă.

7. Fără țigări

Renunțatul la fumat este cel mai important lucru pe care îl poți face pentru sănătate. Conform unui studiu publicat în Jurnalul American de Sănătate Publică, persoanele care renunță la fumat înainte de 35 de ani își prelungesc viața cu aproape 6 ani.

Niciodată nu este prea târziu să renunți la acest obicei năsănătos. Cei care se lasă de fumat își cresc speranța de viață și previn apariția bolilor, chiar și în cazul în care au deja boli grave ale plămânilor.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel