duminică, august 14, 2022

Laringita. Vremea de afară este prielnică răcelilor și durerilor de gât. Dacă însă te doare gâtul și pur și simplu nu poți scoate niciun sunet este posibil să ai laringită, o afecțiune care de cele mai multe ori însoțește o răceală puternică sau o gripă.

Boala are un debut brusc și se manifestă prin răgușeală, jenă la înghițire și dureri de gât. Uneori este însoțită de tuse, febră și o stare generală de oboseală.

Te-ar mai interesa: Durere de spate sau de rinichi? AȘA faci diferența...

Medicii ORL-iști susțin că laringita este produsă de inflamația, iritarea sau chiar de folosirea în exces a corzilor vocale care aparțin laringelui. Aceasta își face simțită prezența în urma unei infecții respiratorii, însă este posibil să fie și o urmare a sinuzitei sau a anumitor alergii. Și expunerea la praf, fum de țigară sau alte substanţe nocive pot provoca iritarea laringelui. Concret, principalii  factori favorizanți în apariția laringitei sunt: variațiile bruște de temperatură, inhalarea de aer poluat, consumul de alcool, fumatul, refluxul gastroesofagian.  Cauzele care declanșează laringita sunt fie de natură infecțioasă – virusuri, bacterii -, fie alergică.

Te-ar mai interesa: Atenție la băuturile expuse la soare. Avertisment ...

Diagnosticul este pus numai de medicul specialist ORL-ist pe baza tabloului clinic. Uneori, medicul recomandă și efectuarea endoscopiei laringiene – o investigație simplă cu ajutorul căreia se vede laringele.

Repausul vocal esențial pentru vindecare

Indiferent de cauza care a provocat laringita, repausul vocal este esenţial pentru vindecare. Tratamentul va fi prescris de medicul specialist și poate consta în antiinflamatoare. Dacă ești fumător este bine să renunți la acest viciu cel puțin în perioada bolii. Deși de cele mai multe ori laringita se vindecă în câteva zile, sunt totuși cazuri care se pot complica. Astfel, dacă infecția nu este tratată la timp și mai ales corect, boala poate evolua laringo-traheo-bronşită, otită, sinuzită, bronhopneumonie. De aceea este indicat să te prezinți la medic pentru stabilirea unui tratament corespunzător care va duce la vindecarea sigură a laringitei.

Te-ar mai interesa: Adormirea Maicii Domnului 2022. Spunem sau nu „La ...

Pentru ameliorarea simptomelor există și remedii naturiste care îți pot fi de ajutor. Iată ce poți face:

  • Folosește propolis şi mestecă fagure de miere. Acestea pot avea efecte benefice asupra laringelui.
  • Gargara cu ceai de arnică sau cea cu apă cu sare te pot ajuta.
  • Amestecă o linguriță de miere cu suc de lămâie apoi bea amestecul.
  • Dimineața poți face inhalaţii cu abur de muşeţel, anason, mentă sau rozmarin, lavandă sau uleiuri eterice de mentă, brad, lavandă. Pune câteva picături în apă fierbinte și fă inhalații.
  • Bea cât mai multe ceaiuri. Recomandate sunt cele de arnică, lumânărică, fenicul, pătlagină, nalbă, cimbru.
  • Sucul de morcovi, pătrunjel și țelină au efect benefic în cazul de afonie sau pierderea vocii.
  • Siropul de pătlagină dar și infuzia îți pot fi de ajutor. Acestea au proprietăţi emoliente şi calmează simptomele laringitei.

Elimină băuturile gazoase care vor irita si mai mult gâtul  

În perioada în care ești bolnav trebuie să ai grijă ce mănânci. Astfel, medicii recomandă ca alimentația să fie ușoară, compusă din supe, pireuri şi sucuri de fructe şi legume proaspete. Ai grijă ca mâncarea să aibă o temperatură potrivită, deoarece alimentele prea fierbinţi sau prea reci pot inflama și mai mult laringele. Alcoolul și băuturile carbogazoase produc iritații la nivelul faringelului de aceea trebuie să le eviți în perioada de boală.

Te-ar mai interesa: Florin Salam NU a murit. Mesajul artistului pentru...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private