Sari la conținut

8 alimente recomandate de experți pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral

AVC
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, accidentul vascular cerebral (AVC) este a treia cauză de deces în lume, printre alte boli. Cele mai multe accidente vasculare cerebrale apar într-o formă „tăcută”.

Există două tipuri de accident vascular cerebral – hemoragic și ischemic. Într-un accident vascular cerebral hemoragic, artera sanguină se rupe și aceasta este urmată de hemoragie. Și în cazul ischemic, există o încălcare a circulației cerebrale din cauza blocării vasului, cu necroză ulterioară a țesuturilor.

Citeste si…

Medicii spun că este foarte important ca pacientul să primească ajutor medical în termen de 3 ore pentru a reduce riscul unor posibile consecințe letale.

Deși factori precum vârsta și genetica nu pot fi controlați, dieta joacă un rol cheie în reducerea riscului. Urmărirea unui plan alimentar sănătos, cum ar fi dieta DASH sau dieta mediteraneană, poate îmbunătăți controlul tensiunii arteriale, al colesterolului și al glicemiei.

Primele simptome ale unui AVC

Primele semne ale unui accident vascular cerebral apar pe neașteptate:

  • fața, brațele, picioarele de pe una sau ambele părți se simt amorțite și/sau slăbite;
  • o persoană începe să vadă mai rău la unul sau ambii ochi; conștiința este confuză, este dificil pentru pacient să poarte o conversație sau să înțeleagă întrebările;
  • amețeli;
  • tulburări de echilibru;
  • dureri de cap severe care apar fără un motiv aparent;

Cardiologii și nutriționiștii subliniază faptul că alimentele bogate în potasiu, omega-3, polifenoli și magneziu ajută la menținerea elasticității arterelor, la reducerea inflamației și la prevenirea formării cheagurilor de sânge. Acest lucru ajută la reducerea probabilității accidentelor vasculare cerebrale ischemice și hemoragice.

Citeste si…

Legume cu frunze verzi: spanac, kale, rucola. Conținutul lor ridicat de nitrați ajută la relaxarea arterelor și la îmbunătățirea circulației sângelui.

Portocale și citrice: acestea oferă vitamina C, acid folic, potasiu și fibre solubile, care ajută la reducerea colesterolului.

Nuci: bogate în acizi grași omega-3 și antioxidanți, care reduc inflamația și tensiunea arterială.

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Iaurt cu conținut scăzut de grăsimi: conține calciu, potasiu și probiotice care ajută la scăderea tensiunii arteriale.

Ovăz și cereale integrale: o sursă de fibre, magneziu și antioxidanți care stabilizează glicemia și reduc inflamația.

Citeste si…

Pește: somon, sardine și macrou, care conțin EPA și DHA, care îmbunătățesc profilurile lipidice și reduc formarea cheagurilor de sânge.

pește
Sursa foto: arhiva doctorulzilei

Alimente bogate în fibre solubile: mere, pere, smochine, morcovi, cartofi dulci și broccoli, care reduc colesterolul LDL.

Proteine ​​vegetale: fasole și leguminoase, care oferă fibre și proteine ​​fără grăsimi saturate dăunătoare.

Pe lângă aceste opt alimente, experții recomandă și consumul moderat de cafea, ceai verde, avocado, sfeclă roșie și ciocolată neagră, care conțin antioxidanți și compuși antiinflamatori.

Citeste si…

Acest articol are un rol informativ și nu înlocuiește sfaturile medicului. Pentru orice decizie privind tratamentul, consultați un specialist.
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel