8 greseli pe care le faci si care-ti dau peste cap hormonii

8 greseli pe care le faci si care-ti dau peste cap hormonii
8 greseli pe care le faci si care-ti dau peste cap hormonii

Treci de la o stare la alta subit, de la veselie la nervi? Acum debordezi de energie ca, in scurt timp, sa te cuprinda o lene crunta de nu-ti vine sa misti un deget? Se prea poate sa ai un dezechilibru hormonal provocat chiar de tine!

 

Hormonii sunt niste substante chimice produse in mod natural de organism care-ti influenteaza in mod direct pofta de mancare, greutatea corporala, apetitul sexual, ciclul menstrual in cazul femeilor, dar si starea de spirit generala. Unele obiceiuri zilnice sau pe care le ai o data la ceva vreme iti dau peste cap hormonii, creand dezechilibre care se revad in starea ta oscilanta.

 

Dependenta” de dulce

 

Cand mananci produse alimentare care contin mult zahar, mai ales cel procesat industrial, iti risti automat riscul de ingrasare, indiferent cat de intens obisnuieste sa lucreze metabolismul tau in procesul de ardere a caloriilor. Mai mult, consumul de dulce este asociat cu un risc crescut de a dezvolta rezistenta la insulina, hormonul produs de pancreas care transporta zaharul in sange si care ofera celulelor energia acestuia. Consecinta? Dezvolti afectiunea denumita sindrom metabolic care este precursorul diabetului zaharat de tip II. Mai mult, excesul de zahar din sange, asadar glicemia ridicata, si apoi scaderea nivelului de zahar genereaza stari oscilante, de la bine la rau, de la energie la apatie.

 

Stresatul seara

 

In mod normal, nivelul hormonului stresului – cortizolul – ar trebui sa scada pe parcurs de se apropie seara, pentru a-ti permite sa te culci linistit si sa ai un somn odihnitor. Insa daca suferi de stari de nervozitate, de anxietate seara, inseamna ca hormonul stresului – cortizolul – este in continuare secretat in abundenta. Inchiderea dispozitivelor electrice in incaperea in care dormi, bautul unui ceai de tei si o baie calda sunt mici trucuri care te pot ajuta sa te relaxezi seara.

 

Continuarea pe Lyla.ro

0 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook
powered by Binbox