Sari la conținut

A ajuns la medic cu febră mare și a fost diagnosticat cu leucemie. Ce au făcut medicii ca să-i salveze viața e uimitor

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Modalități de reducere a febrei

Viața unui copil de 3 ani, diagnosticat cu leucemie în primăvară, a fost salvată după o intervenție contracronometru în vremuri de restricții impuse de coronavirus

O poveste incredibil de emoționantă, la care au participat deopotrivă cadre medicale și reprezentanți ai guvernului turc, s-a derulat, de curând, la Spitalul ACIBADEM Adana. Un băiețel turc  în vârstă de trei ani care a avut nevoie de îngrijiri medicale pentru febră este micul-mare erou al acestei povestiri. 

Familia lui s-a prezentat la Spitalul ACIBADEM Adana, iar în urma testelor, părinții au aflat că fiul lor a fost diagnosticat cu „leucemie limfoblastică acută” – LLA, un cancer de sânge și al măduvei osoase. Este cel mai frecvent tip de cancer la copii și evoluează foarte rapid, deci începerea imediată a tratamentului este critică. Acest lucru s-a și întâmplat, prin intervenția imediată a prof. dr. Bülent Antmet, directorul Centrului Pediatric al Măduvei Osoase din Spitalul ACIBADEM Adana, și a echipei sale. În primul rând, lui Kuzey i s-a făcut chimioterapie, dar avea nevoie și de transplant de măduvă. Donatorul potențial? Andreas, un bărbat de 35 de ani, cu domiciliul în Grecia, Chania, a fost identificat în aprilie 2020 – era 90% compatibil. Cu toate acestea, măduva osoasă nu a putut fi prelevată, deoarece toate zborurile au fost anulate din cauza pandemiei de coronavirus.

Eforturile băncilor de celule stem din Istanbul și Atena au fost susținute de Ministerul Sănătății, astfel, măduva osoasă a putut fi prelevată de la donatorul grec și transferată la Istanbul, apoi la Adana, transportată pe sol în baza unei aprobări speciale. Celulele stem au fost stocate la -170 C și transplantate la Kuzey, printr-o procedură care a durat o oră și jumătate, coordonată de profesorul Bülent Antmet și echipa sa de la Spitalul ACIBADEM Adana, pe 20 mai. Totul, bineînțeles, după ce donatorul a stat în carantină și a fost testat negativ la Covid-19.

Micul Kuzey a stat internat timp de 2 luni după transplant și a fost externat în stare bună de sănătate la începutul lunii iulie. Având în vedere riscul de recidivă, cazul lui Kuzey va fi urmărit de prof. Bülent Antmen și de echipa sa timp de 3 ani. 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel