Categories: Ştiri sănătate

9 alimente pe care nu ar trebui să le congelați niciodată

Viața anumitor alimente poate fi prelungită păstrându-le în congelator și vor avea un gust la fel de bun ca atunci când le-ai introdus acolo. Dar pentru alte alimente și ingrediente, congelatorul nu este prietenul tău. Lăsați aceste articole la frigider dacă doriți să rămână proaspete.

1. Ouă

Ouăle întregi trebuie ținute departe de congelator. Oul se poate extinde și sparge coaja, permițând bacteriilor să se strecoare. Chiar dacă coaja rămâne intactă, gălbenușul va deveni siropos și greu de amestecat cu albușurile, conform USDA. În mod similar, glazura sau sosurile făcute cu ouă pot deveni dure sau cauciucate în congelator.

2. Brânzeturi moi

Brânzeturile moi, cum ar fi brânza de capra, brie și ricotta, tind să se separe și să capete o textură granuloasă atunci când sunt congelate. Brânzeturile tari, cum ar fi cheddarul, pot rezista mai bine în congelator – deși pot deveni și făinoase.

3. Alte produse lactate

Aproape toate produsele lactate nu sunt prietenoase cu congelatorul. Smântâna se separă și devine apoasă, iar iaurtul, laptele și sosurile pe bază de lapte se pot coagula și separa.

4. Anumite fructe și legume

Unele produse, în special fructele și legumele cu conținut ridicat de apă, vor fi moi, îmbibate și, eventual, vor avea o schimbare a aromei sau a mirosului după congelare și dezghețare. Salata verde, castraveții, varza și pepenele verde sunt toate mai bune în frigider.

Alte produse, cum ar fi roșiile, pot fi congelate, dar ar trebui folosite doar la gătit, deoarece devin moi după decongelare, potrivit Institutului de Agricultură și Resurse Naturale de la Universitatea Nebraska-Lincoln.

5. Cartofi

Cu excepția cazului în care sunt cartofi prăjiți, cartofii nu rezistă bine în congelator. În funcție de pregătirea lor înainte de congelare, vor deveni moi, făinoși, apoși sau duri.

6. Sosuri

Sosurile pentru salată și condimentele precum maioneza sunt mai bine lăsate la frigider. Deși pot fi consumate în siguranță după decongelare, congelarea va separa ingredientele. Ouăle, uleiul și oțetul din maia se vor separa, lăsând lichid deasupra maiauei. Încercarea de a-l readuce la textura inițială ar putea să nu funcționeze și, dacă vei reuși, veți obține o compoziție mai subțire și mai apoasă.

7. Condimente

Cele mai multe condimente  ar trebui să fie depozitate exclusiv pe raftul pentru condimente.

Congelarea nu prelungește perioada de valabilitate a condimentelor și, conform NCHFP, congelarea provoacă modificări ale gustului și aromei. Usturoiul, ardeiul și păstaia de vanilie vor deveni amare, ceapa și boia de ardei pot schimba aroma, iar curry-ul este cunoscut că „dezvolta o aromă neplăcută”.

Ierburile proaspete, pe de altă parte, pot fi congelate, dar folosiți-le doar pentru aromatizare – devin ude și moi, nu sunt cele mai potrivite pentru o garnitură frumoasă.

8. Alimente prăjite

Produsele crocante pe care le iubim prăjite, după ce le băgăm la congelator și le dezghețăm vor deveni îmbibate cu apă.

Excepția aici sunt cartofii prăjiți de casă, care pot fi gătiți, congelați și gătiți din nou fără a fi decongelați în prealabil. În continuare vor avea un gust bun și vor fi crocanți, plus că îi puteți face mai sănătoși limitând cantitatea de ulei și grăsime pe care le folosiți pentru a-i găti.

9. Paste fierte

Unele paste proaspete pot fi păstrate în congelator înainte de gătire, dar păstrați-le în frigider odată ce au fost gătite. Dacă vor fi congelate, textura li se va schimba complet, iar gustul de asemenea.

 

Recent Posts

Bărbații peste 50 de ani ar trebui să evite să mănânce ACEST aliment popular la micul dejun

După vârsta de 50 de ani, bărbații ar trebui să meargă puțin mai des la…

14 minute ago

Cele mai bune ceaiuri care vă pot ajuta să pierdeți în greutate, potrivit unui dietetician

Cele mai bune ceaiuri de slăbit. Un dietetician a dezvăluit care sunt cele mai eficiente…

44 de minute ago

Gelul inovator care ar putea opri efectele nocive ale alcoolului. Cum funcționează și ce conține

Gelul inovator. Cercetătorii au dezvoltat un gel proteic care neutralizează alcoolul înainte de a intra…

o oră ago

Încălzirea repetată a uleiului de prăjit poate crește riscul de cancer. Modalitatea corectă de reutilizare și depozitare a uleiului

Încălzirea repetată a uleiului de prăjit poate crește riscul de cancer. Îndemnând la o precauție…

2 ore ago

ACESTE diete sunt cele mai bune pentru reducerea riscului de boli și cancer

Diete pentru reducerea riscului de boli și cancer. S-a dovedit că dietele vegane și vegetariene…

2 ore ago

Top 5 zodii cu cel mai mare IQ. Abilitățile unice ale fiecătui semn zodiacal

Top zodii cu cel mai mare IQ. Fiecare semn zodiacal în parte este caracterizat de…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra