marți, iunie 28, 2022

Viața anumitor alimente poate fi prelungită păstrându-le în congelator și vor avea un gust la fel de bun ca atunci când le-ai introdus acolo. Dar pentru alte alimente și ingrediente, congelatorul nu este prietenul tău. Lăsați aceste articole la frigider dacă doriți să rămână proaspete.

1. Ouă

Ouăle întregi trebuie ținute departe de congelator. Oul se poate extinde și sparge coaja, permițând bacteriilor să se strecoare. Chiar dacă coaja rămâne intactă, gălbenușul va deveni siropos și greu de amestecat cu albușurile, conform USDA. În mod similar, glazura sau sosurile făcute cu ouă pot deveni dure sau cauciucate în congelator.

Te-ar mai interesa: Câte vieți a salvat vaccinul anti-covid la nivel m...

2. Brânzeturi moi

Brânzeturile moi, cum ar fi brânza de capra, brie și ricotta, tind să se separe și să capete o textură granuloasă atunci când sunt congelate. Brânzeturile tari, cum ar fi cheddarul, pot rezista mai bine în congelator – deși pot deveni și făinoase.


3. Alte produse lactate

Aproape toate produsele lactate nu sunt prietenoase cu congelatorul. Smântâna se separă și devine apoasă, iar iaurtul, laptele și sosurile pe bază de lapte se pot coagula și separa.

4. Anumite fructe și legume

Unele produse, în special fructele și legumele cu conținut ridicat de apă, vor fi moi, îmbibate și, eventual, vor avea o schimbare a aromei sau a mirosului după congelare și dezghețare. Salata verde, castraveții, varza și pepenele verde sunt toate mai bune în frigider.

Te-ar mai interesa: Dieta minune a călugărilor japonezi: 10 kilograme ...

Alte produse, cum ar fi roșiile, pot fi congelate, dar ar trebui folosite doar la gătit, deoarece devin moi după decongelare, potrivit Institutului de Agricultură și Resurse Naturale de la Universitatea Nebraska-Lincoln.

5. Cartofi

Cu excepția cazului în care sunt cartofi prăjiți, cartofii nu rezistă bine în congelator. În funcție de pregătirea lor înainte de congelare, vor deveni moi, făinoși, apoși sau duri.

Te-ar mai interesa: Horoscop Iulie. Cât de norocoși sunt nativii acest...


6. Sosuri

Sosurile pentru salată și condimentele precum maioneza sunt mai bine lăsate la frigider. Deși pot fi consumate în siguranță după decongelare, congelarea va separa ingredientele. Ouăle, uleiul și oțetul din maia se vor separa, lăsând lichid deasupra maiauei. Încercarea de a-l readuce la textura inițială ar putea să nu funcționeze și, dacă vei reuși, veți obține o compoziție mai subțire și mai apoasă.

Te-ar mai interesa: Gel injectabil ce poate „lipi” fisurile coloanei v...

7. Condimente

Cele mai multe condimente  ar trebui să fie depozitate exclusiv pe raftul pentru condimente.

Congelarea nu prelungește perioada de valabilitate a condimentelor și, conform NCHFP, congelarea provoacă modificări ale gustului și aromei. Usturoiul, ardeiul și păstaia de vanilie vor deveni amare, ceapa și boia de ardei pot schimba aroma, iar curry-ul este cunoscut că „dezvolta o aromă neplăcută”.

Te-ar mai interesa: 3 motive pentru care câștigăm mai multă grăsime ab...

Ierburile proaspete, pe de altă parte, pot fi congelate, dar folosiți-le doar pentru aromatizare – devin ude și moi, nu sunt cele mai potrivite pentru o garnitură frumoasă.

8. Alimente prăjite

Produsele crocante pe care le iubim prăjite, după ce le băgăm la congelator și le dezghețăm vor deveni îmbibate cu apă.

Excepția aici sunt cartofii prăjiți de casă, care pot fi gătiți, congelați și gătiți din nou fără a fi decongelați în prealabil. În continuare vor avea un gust bun și vor fi crocanți, plus că îi puteți face mai sănătoși limitând cantitatea de ulei și grăsime pe care le folosiți pentru a-i găti.

9. Paste fierte

Unele paste proaspete pot fi păstrate în congelator înainte de gătire, dar păstrați-le în frigider odată ce au fost gătite. Dacă vor fi congelate, textura li se va schimba complet, iar gustul de asemenea.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private