Sari la conținut

Aceste fructe și legume te pot ajuta să previi demența. Află care sunt și consumă-le zilnic!

simptome dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Semne de demență de care să fii conștient

Alimentele influențează dezvoltarea întregului nostru sistem, inclusiv a creierului și a funcțiilor vitale care depind de el, așa că o alimentație echilibrată și sănătoasă poate preveni diferite afecțiuni.

Acesta este cazul demenței, deoarece un studiu a arătat că un nivel mai ridicat de antioxidanți din sânge poate ajuta la prevenirea acestui tip de problemă.

Studiul, publicat în ediția online a revistei Neurology, a subliniat că persoanele cu cele mai mari niveluri de antioxidanți luteină și zeaxantina și beta-criptoxantina din sânge au avut mai puține șanse de a dezvolta demență cu zeci de ani mai târziu decât persoanele cu cele mai scăzute niveluri de antioxidanți.

Fructe și legume care au acești antioxidanți

Luteina și zeaxantina se găsesc în legumele cu frunze verzi, în timp ce beta-criptoxantina se găsește în aceste fructe:

  • Kale
  • Spanac
  • Broccoli
  • Mazăre
  • portocale
  • Papaya
  • Kaki

„Prelungirea funcționării cognitive a oamenilor este o provocare majoră pentru sănătatea publică”, spune autorul studiului.

„Antioxidanții pot ajuta la protejarea creierului de stresul oxidativ, care poate provoca leziuni celulare. Sunt necesare studii suplimentare pentru a vedea dacă adăugarea acestor antioxidanți poate ajuta la protejarea creierului de demență”, adaugă el.

Studiul și rezultatele acestuia

Studiul a implicat 7.283 de persoane care aveau cel puțin 45 de ani la începutul studiului. Ei au fost supuși unui examen fizic, un interviu și teste de sânge pentru a determina nivelurile de antioxidanți la începutul studiului. Apoi au fost urmăriți în medie 16 ani pentru a vedea cine a dezvoltat demență.

Participanții au fost împărțiți în trei grupuri în funcție de nivelurile lor de antioxidanți din sânge. Persoanele cu cele mai mari cantități de luteină și zeaxantină au avut mai puține șanse de a dezvolta demență decât cele cu cele mai scăzute niveluri.

Fiecare creștere a abaterii standard a nivelurilor de luteină și zeaxantină, aproximativ 15,4 micromoli/litru, a fost asociată cu o scădere cu 7% a riscului de demență.

Pentru beta-criptoxantina, fiecare abatere standard a nivelurilor, aproximativ 8,6 micromoli/litru, a fost asociată cu un risc redus de demență cu 14%.

„Este important de remarcat că efectul acestor antioxidanți asupra riscului de demență a fost oarecum redus atunci când am luat în considerare alți factori precum educația, venitul și activitatea fizică, așa că este posibil ca acești factori să ajute la explicarea relației dintre nivelurile de antioxidanți și demență”. spune Beydoun.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel