Sari la conținut

9 boli pe care le poți avea, dar doctorii cred că ești ipohondru

Ipohondria este o afecțiune psihologică care te fac să crezi că ești bolnav. Totul se petrece în mintea ta, iar simptomele nu sunt reale, de aceea există boli pe care doctorii le asociază cu ipohondria sau alte tulburări psihologice în momentul în care pacientul se prezintă cu simptomele. Nu este nimic mai frustrant pentru un pacient să i se zică „doar îți imaginezi, este totul în capul tău” atunci când el chiar are o problemă. Iată care sunt ele și ce simptome ai

1. Fibromialgia

Fibromialgia se caracterizează prin durere cronică difuză, problee cu somnul, dureri de cap, furnicături în mâini și picioare, pierderi de memoria, conform doctorului Navid Farahmand. „Nu este un singur mușhi, nerv, os sau orice altă sursă definitorie pentru toate aceste simptome” , spune el, de aceea și dificultatea în a diagnostica o asemenea boală. În plus, depresia sau anxietatea poate acompania toate aceste simtome, iar doctorii cred că este totul în capul tău. Un diagnostic poate fi pus doar dacă există un index al durerilor și prin controale amănunțite, însă trebuie să fie o minte genială, care să asocieze simptomele.

2. Boala Lyme

Boala Lyme este cauzată de înțepătura unei căpușe și se manifestă ca o răceală – febră, dureri de cap, oboseală și o iritație a pielii. Lasată netratată această infecție se poate extinde la articulații, inimă, sistemul nervos. „Este dificil de diagnosticat din cauza simtomelor ambigue” spune Sachin Jain, doctor la CareMor. „Majoritatea oamenilor care au boala lyme se duc la doctor când simptomele se înrăutățesc și când experimentează memorie cețoasă sau când uită lucruri importante. Asfel, diagnosticul cere timp”

3. Cistită intestinală

Cistita intestinală este cunoscută ca sindromul vezicii dureroase și este o condiție cronică care pune presiune pe vezică și câteodată durerea se poate resimți și la nivelul pelvicului, care este ușoară sau severă, combinată cu nevoia de a urina des și urgent. Mimează o infecție urinară, însă bacteriile nu apar în urină, iar durerea dispare o dată ce urinezi. „Deoarece durerea de la nivelul pelvicului este mai mare atunci când femeia este la menstruație este de cele mai multe ori confundată cu crampele de la menstruație.”, spune Sheryy Thomas, un uroginecologist din Agoura Hills.

4. Endometrioza 

Endometrioza este o boală care se declanșază atunci când endometrul, se dezvoltă în afara uterului și sângerează, iar durerile sunt foare severe. Mai multe informații despre endometrioză și tratament găsiți aici

5. Lupus

Lupus este o boală autoimună care afectează mai multe organe. Se poate manifesta la nivelul plămânilor, inimii, rinichilor, creierul, pielii, articulaților, celulelor de sânge, glandelor lacrimare, glandele salivare sau în starea generală de sănătate (oboseală sau stări febrile).Combinația dintre simptome duce la diagnostic, însă este foarte greu să îți dai seama.

6. Scleroză multiplă

Scleroza multiplă atacă sistemul imun și stratul protector de la nivelul nervilor și întrerupe comunicarea dintre creier și organism. O varietatea de simptome care nu duc la niciun rezultat concret caracterizează boala, deoarece scleroza multiplă poate afecta orice parte din creier sau splină.

7. Tiroida

Tiroida trebuie să funcționeze la un nivel normal, dacă funcționează într-un ritm rapid atunci boala se cheamă hipertiroidism, dacă este prea lent hipotiroidism. Acestea pot duce la simptome de anxietate, atacuri de panică, palpitații. Întreabă specialistul endocrinolog și roagă-l să îți presie analize de sânge. Rezultatul va fi clar, iar tratamentul este medicamentos.

8. Sindromul intestinului iritat

Sindromul intestinului iritat înseamnă dureri la nivelul abdomenului, diaree, dar cauza nu este cunoscută, ci mai degrabă este declanșat pe fond nervos sau din cauza anxietății.

9. Durerile cronice

Durerile cronice sunt acele tipuri de dureri care țin săptămâni întregi chiar și luni fără o cauză anume. „Dacă durerea durează mai mult decât este cazul trebuie să se recurgă la un control la un specialist.” Simptomele sunt – dureri de cap, dureri de spate și nevralgii. Tratamentul include medicamentație oral, injecții, uleiuri. Mai multe detalii găsiți aici.

A.

Ana Maria Nitu

Ana Maria Nitu, studiază la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, a fost jurnalist la Evenimentul zilei, www.evz.ro si Doctorulzilei, www.doctorulzilei.ro

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel