Sari la conținut

Aceste OBICEIURI îți scurtează viața. Mulți români fac aceste greșeli ZILNIC

Modul în care mâncați, vă uitați la televizor și obiceiurile de igienă pot părea inofensive, dar, în realitate, acestea vă afectează durata de viață.

Poftele de la miezul nopții

Acel răsfăț dulce sau sărat de la o oră târzie din noapte, căruia nu-i poți rezista, crește riscul de boli de inimă sau de diabet, potrivit unei cercetări efectuate de Universitatea Națională Autonomă din Mexic din Mexico City.

„Acest obicei crește riscul de boli de inimă și de diabet deoarece, în timp, nu numai că veți avea un nivel ridicat de trigliceride după cină [ci permanent]”, spune autorul studiului, Ruud Buijs.

Trigliceridele sunt grăsimi periculoase din sânge care se acumulează în țesutul adipos (mai ales în jurul abdomenului) și nu poți scăpa de ele atât de ușor, explică el. „Cel mai bine este să mâncați cât mai puțin seara și să păstrați aproximativ 11-12 ore între cină și următoarea masă (micul dejun).

Stai treaz până târziu

Suntem de acord, unele seriale creează o dependență ciudată, dar dacă stai treaz până târziu pentru a le viziona îți poate răpi un somn prețios.

Dependenții de televizor ar avea cu 98% mai multe șanse de a avea o calitate slabă a somnului în comparație cu omologii lor care nu se uitau la televizor, transmite un studiu.

Mănânci sărat

Dacă puneți sare în tot ceea ce mâncați, v-ați putea pune sănătatea în pericol; excesul de alimente sărate a cauzat 9,5% din toate decesele legate de alimentație, potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Medical Association.

Prea multă sare poate afecta inima sau rinichii. Studiul a constatat că 45,4% din toate decesele cauzate de boli de inimă, accidente vasculare cerebrale și diabet de tip 2 sunt asociate cu consumul excesiv sau insuficient de doar 10 grupe de alimente.

Prea multă sare poate afecta inima sau rinichii și este principala cauză a deceselor legate de alimentație.

Spălarea mâinilor inadecvată

Spălatul inadecvat al mâinilor vă poate expune la germeni. Nu numai că multe dintre bolile de origine alimentară sunt transmise de mâinile nespălate, dar spălarea mâinilor cu apă și săpun ar putea reduce la jumătate numărul deceselor asociate cu bolile diareice, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA.

Vă amintiți de epidemia de sindrom respirator acut sever (SARS) din 2003? Spălatul corect al mâinilor ar fi putut preveni multe dintre cazurile acestei boli respiratorii periculoase.

Nu folosești ața dentară

Iată ce știm: bolile gingivale pot crește riscul de deces, dar folosirea regulată a aței dentare poate adăuga până la șase ani de speranță de viață la persoanele sănătoase, spune Saul Pressner, un dentist din New York City.

Nu te protejezi

Sexul neprotejat te poate ucide sau, cel puțin, îți poate compromite grav sănătatea spune Donnica L. Moore, președintele Sapphire Women’s Health Group.

„Deși HIV/SIDA nu mai este considerată o „condamnare la moarte” și poate fi tratată în multe cazuri, reprezintă încă un risc major pentru sănătate și speranța de viață”, spune ea. „Alte boli cu transmitere sexuală pot fi, de asemenea, amenințătoare de viață, în special hepatita.”

Folosiți prezervative, cu excepția cazului în care aveți o relație monogamă pe termen lung cu un partener neinfectat, spune ea.

Îți rozi unghiile

Crezi că roaderea unghiilor este doar un mic tic enervant? Mușcatul unghiilor poate introduce bacterii orale, cum ar fi eikenella corrodens, sau bacterii cutanate, de obicei streptococ sau stafilococ, în piele, acolo unde nu le este locul, explică Adam Friedman, profesor asociat de dermatologie la George Washington School of Medicine.

„Aici pot prolifera provocând o paronichie (infecție în jurul pliului unghiei) umflată și sensibilă, un felon (infecție streptococică foarte dureroasă în vârful degetului) sau chiar infecții mai profunde care implică structurile mai profunde ale degetelor”, spune el.

În mediul potrivit, bacteriile pot intra în fluxul sanguin și, în cele din urmă, pot provoca septicemie, o infecție a sângelui potențial fatală, spune el.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel