Din cuprinsul articolului
O dietă sănătoasă include legume cu frunze verzi, leguminoase, nuci, ulei de măsline, fructe de pădure și pește.
„Consumul de pește face parte din cunoscuta, renumita și acceptata la nivel internațional dietă mediteraneană tradițională. Mai multe studii observaționale au arătat că această dietă este asociată cu o mortalitate mai scăzută”, spune cardiologul Mustali Dohadwala.
Cel mai sănătos pește pentru inimă
„Se spune că există un pește care se detașează de toți în ceea ce privește beneficiile sale pentru sănătatea inimii. Cardiologii au declarat aproape în unanimitate că acesta este somonul, datorită conținutului său ridicat de acizi grași omega-3”, spune specialistul.
Potrivit cardiologului Bradley Surver, s-a demonstrat că acești acizi grași scad nivelul trigliceridelor, reduc inflamația din vasele de sânge și reduc riscul de aritmii.
Dr. Dohadwala adaugă că consumul de pește de patru ori pe săptămână sau mai mult poate reduce incidența infarctului miocardic acut.
„Chiar și consumul a două porții pe săptămână poate reduce incidența evenimentelor cardiovasculare majore și mortalitatea în rândul persoanelor cu boli cardiovasculare”, spune Dr. Dohadwala.
Cardiologul Mary Green recomandă alegerea somonului sălbatic în detrimentul somonului de crescătorie. De regulă, primul pește este mai puțin uleios.
Peștele roșu este recomandat a fi consumat pentru a preveni demența, diverse boli cognitive și în timpul tratamentului pentru depresie. Nu are doar efect antiinflamator, ci și sedativ. Conține o cantitate mare de vitamina D.
Acizii grași Omega-3, vitamina D, calciul din somon întăresc oasele și previn apariția osteoporozei. Aceste substanțe se găsesc în cantități uriașe nu numai în pește, ci și în uleiul de pește.
Peștele roșu îmbunătățește memoria, stimulează activitatea creierului. Consumul regulat de acizi grași omega-3 reduce riscul de apariție a demenței, previne boala Alzheimer și elimină simptomele bolii Parkinson.
Peștele și uleiul de pește sunt benefice în timpul sarcinii: protejează creierul copilului și ajută la buna formare a sistemului nervos. Consumul de somon reduce riscul de hipertensiune arterială, ateroscleroză și accident vascular cerebral.
Somonul ajută la normalizarea echilibrului de acizi grași omega-3 și omega-6. Atunci când aceștia sunt dezechilibrați, când conținutul de omega-6 este mai mare, crește riscul de a dezvolta boli de inimă.

