Sari la conținut

Consumul acestui tip de pește, reduce colesterolul. Are în compoziția sa patru compuși „magici”

importanta proteinelor
Sursă foto: Travis Yewell/unsplah
Cat de periculos este pentru sănătatea lipsa proteinelor

Experții în sănătate recomandă de mult timp includerea somonului în mesele noastre, deoarece studiile arată că persoanele care mănâncă mult somon au mai multe șanse să fie slabe și sănătoase.

Dar întrebarea ce anume conține somonul care oferă beneficii pentru sănătate a rămas în mare parte fără răspuns – până acum.

Cercetătorii de la Universitatea din Colorado cred că au identificat cel puțin patru compuși din pește despre care spun că pot reduce tipul „rău” de colesterol. Aceasta este substanța grasă care se acumulează în vasele de sânge și le deteriorează, crescând dramatic riscul de accident vascular cerebral și atac de cord.

Noul studiu, publicat în Journal of Nutrition, a arătat că, prin consumul de somon, puteți ingera cel puțin 30 de metaboliți – substanțe produse în timpul digestiei sau al altor procese chimice.

Patru dintre acești metaboliți sunt legați de îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește sănătatea cardiovasculară.

Datele studiului efectuat pe somon

În cadrul studiului, cercetătorii au rugat 41 de participanți cu vârste cuprinse între 30 și 69 de ani să urmeze o dietă mediteraneană care să includă pește, carne cu un conținut scăzut de grăsimi, cereale integrale și fructe și legume.

Apoi au evaluat cât de sănătos era sistemul lor cardiovascular prin analizarea sângelui și efectuarea altor teste. Testele au fost efectuate înainte și după dietă.

În dietă au fost incluse două porții de somon pe săptămână, timp de două perioade de cinci săptămâni, cu o lună de pauză între ele.

Alimente cu paraziți
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Participanții la studiu erau obezi sau supraponderali, dar niciunul nu avea afecțiuni metabolice active, cum ar fi diabetul de tip 2.

Probele de alimente administrate participanților au fost, de asemenea, analizate în laborator pentru a identifica metaboliții acestora.

Cercetătorii au descoperit un total de 1.518 de compuși în alimente, dar doar 508 s-au dovedit a fi unici pentru somon.

Dacă cercetătorii au găsit un compus în somon, dar nu în alte alimente, l-au catalogat ca fiind un compus specific pentru hrana somonului.

Compușii „magici” din somon

Ei au descoperit creșteri a doi compuși specifici pentru somon și doi metaboliți despre care se știe de mult timp că reduc colesterolul și sunt legați de un sistem cardiovascular mai sănătos.

Multe dintre aceste substanțe erau grăsimi, oferind dovezi suplimentare ale beneficiilor pentru sănătate ale acizilor grași omega-3 găsiți în pește.

Mai mult, ei au descoperit că cei cu niveluri ridicate ale acestor substanțe în sânge au avut reduceri mai mari ale colesterolului total, colesterolului cu lipoproteine cu densitate scăzută, trigliceridelor și apolipoproteinei B, care este un indicator al bolilor de inimă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel