Din cuprinsul articolului
Colagenul este cea mai abundenta proteină din corp şi se găseşte, printre altele, în muschi, oase, cartilagii şi piele. În articulaţii, colagenul este o componentă principală a cartilajului, o substanţă care acoperă capetele oaselor şi permite mişcarea acestora fără frecare.
De asemenea, colagenul oferă rezistenţă şi elasticitate tesuturilor, protejându-le împotriva deteriorării, fiind considerat „uleiul” care ajută la menţinerea corpului împreună, când vine vorba de articulaţii şi tendoane.
În plus, aceasta proteină complexă (contine 19 aminoacizi diferiti) oferă pielii rezistenţă şi elasticitate, impreuna cu inlocuirea celulelor moarte. Dar începem sa pierdem colagen pe masura ce imbatranim, dar, potrivit studiilor, mai exista si alti factori care duc la epuizarea nivelului de colagen, ca de exemplu un stil de viata nesanatos (o dieta bogata in zahar, fumatul, consumul excesiv de alcool si expunerea exagerata la soare).
Din fericire, exista anumite surse alimentare, precum si suplimente care ne pot ajuta sa pastram cat mai mult colagen posibil.
TOP 7 surse naturale de colagen
Algele marine, spirulină
Ingredientele din plante marine, precum algele, sunt frecvent utilizate in industria cosmetica datorita capacitatii lor de a preveni oxidarea si de a mentine nivelul optim de colagen si elasticitate al pielii.
De exemplu, spirulina este o alga bogata in aminoacizi pe baza de plante, cum ar fi glicina, care este o componenta cheie a colagenului. Aceasta poate fi gasita sub forma uscata la majoritatea magazinelor naturiste si este un adaos excelent pentru smoothie-urile verzi, deserturi sau sucuri, potrivit sfatnaturist.ro.
Legumele cu frunze verzi
Spanacul, varza kale si rucola sunt bogate in vitamina C si alti antioxidanti care sustin sinteza colagenului in organism. Vitamina C nu numai ca actioneaza ca un antioxidant pentru a proteja impotriva daunelor radicalilor liberi, dar este si necesara pentru producerea de colagen de tip I, care este cea mai abundenta forma de colagen din organism, dupa cum arata studiile.
Aloe Vera
Gelul de Aloe Vera este folosit de secole pentru proprietatile sale de vindecare. Studiile arata ca aplicarea topica sau consumul de gel de aloe vera poate creste productia de procolagen, precursorul colagenului. De asemenea, aloe vera contine vitamine precum A, C si E, esentiale pentru sanatatea pielii. Prin urmare, consuma suc de aloe vera natural sau aplica gelul direct pe piele pentru beneficii maxime.
Nuci şi seminţe
Alimente precum nucile, semintele de susan si semintele de dovleac sunt bogate in zinc, un mineral esential pentru sinteza colagenului si pentru mentinerea sanatatii pielii.
De exemplu, semintele de dovleac sunt incredibil de dense in nutrienti, asigurandu-le un loc ca unul dintre cele mai bune alimente care stimuleaza colagenul.
In plus, acestea contin aproximativ 19% din valoarea zilnica recomandata pentru zinc intr-o singura portie, care este un mineral important care este parte integranta a sintezei de colagen, impreuna cu functia imunitara, vindecarea ranilor si cresterea celulelor.
Fructe de pădure
Capsunile sunt o sursa buna de vitamina C, fiind considerate printre alimentele de top care produc colagen, deoarece contin acid elagic, un tip de antioxidant despre care s-a demonstrat ca protejeaza impotriva degradarii colagenului. Alte fructe de padure precum afinele, murele si zmeura sunt, de asemenea, bogate in acest antioxidant esential.

Citrice
Portocalele, grapefruitul si lamaile sunt surse excelente de vitamina C, care contribuie la productia de colagen. In plus, sunt bogate in antioxidanti, fibre si alti micronutrienți care ajuta la mentinerea sanatatii generale.
Legume roşii
Fructele si legumele rosii, precum rosiile, ardeii rosii si pepenele rosu, contin licopen, un antioxidant care protejeaza pielea impotriva radiatiilor UV si stimuleaza productia de colagen.