Sari la conținut

TOP 10 alimente şi băuturi care topesc acidul uric din articulații

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro.

Hiperuricemia este termenul medical care desemnează faptul că o persoană are niveluri ridicate de acid uric în organism. Acidul uric este un produs rezidual care este creat atunci când organismul descompune substanțele chimice numite purine din alimente și băuturi.

Din cauza dezechilibrului apărut la nivelul acestui metabolism al purinelor, producția de acid uric este crescută, acesta acumulându-se în cantități mari în sânge și în consecință și la nivelul țesuturilor și al articulațiilor, ducând la inflamarea articulației, provocând durere.

Simptome și semnale de alarmă

Care sunt simptomele hiperuricemiei? Hiperuricemia în sine nu provoacă de obicei niciun simptom. Majoritatea oamenilor nu știu că o au până când nivelurile lor de acid uric sunt suficient de ridicate pentru a provoca gută sau pietre la rinichi.

Simptomele unui atac de gută la una dintre articulații includ:
  • Durere severă
  • Decolorare sau roșeață
  • Rigiditate
  • Umflături
  • Căldură sau o senzație de „arsură”.

Potrivit secretele.com, cele mai bune metode de eliminare a acidului uric în exces sunt alimente şi băuturi.

1. Sucul de lămâie

Multi considera ca sucul de lamaie este acid, ceea ce este total eronat. Cu toate acestea, sucul de lamaie are o influenta pozitiva asupra corpului, reusind sa-l faca alcalin. In momentul in care corpul devine alcalin, acidul uric este neutralizat.

Mai mult, acesta contine vitamina C, care poate de asemenea sa reduca nivelul de acid uric din sange. Stoarce o lamaie intr-un pahar cu apa calduta si bea-l inainte de a manca. Repeta acest procedeu timp de 3-4 saptamani si vei readuce nivelul acidului uric la normal.

2. Bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu poate ajuta la reducerea durerilor provocate de un nivel crescut de acid uric, insa are si capacitatea de a reduce acest nivel. Atat lamaia, cat si bicarbonatul de sodiu pot alcaliniza corpul , facand practic acidul uric mai solubil, ceea ce va face mai usoara eliminarea lui prin rinichi. Combina o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu cu un pahar de 200 de ml de apa.

Bea pana la patru pahare pe zi, regulat, timp de doua saptamani. Pentru un efect mult mai puternic, poti stoarce o jumatate de lamaie in apa respectiva. Daca aveti hipertensiune arteriala, acest tratament nu este pentru voi. Cei care au peste 60 de ani ar trebui sa limiteze consumul la maxim 2 pahare pe zi.

3. Apă

Consuml a 2 litri de apa pe zi poate filtra acidul uric, intrucat acesta va fi diluat, ajutand rinichii sa elimine orice urma de acid uric din sange. Mai mult decat atat, un consum regulat de apa poate reduce atacurile de guta.

Un studiu prezentat la reuniunea anuala a Colegiului American de Reumatologie din anul 2009, a aratat ca cei care beau 5-8 pahare de apa in decurs de 24 de ore inainte de un posibil atac de guta, au redus riscul cu 40% comparativ cu cei care au baut doar un pahar cu apa. Acesta este motivul pentru care ar trebui sa ajungi sa consumi pana la 8 pahare de apa pe zi.

4. Alimente bogate în fibre

Alimentele care contin cantitati mari de fibre dietetice sunt gasite pentru a reduce nivelul de acid uric prin absorbtia si eliminarea acestuia din organism. Puteti consuma, de asemenea, alimente care contin carbohidrati cu amidon, deoarece acestea sunt mici in continut purinic.

Mere, portocale, cereale integrale, capsuni si pere sunt doar cateva exemple de alimente care sunt bogate in fibre in timp ce orezul,cartoful, quinoa, banana si ovazul sunt considerate a fi extrem de eficiente in eliminarea acidului uric si pot fi introduse in dieta ta de zi cu zi.

5. Alimente cu conţinut scăzut de purine

Purinele sunt de fapt compusi care contin azot, care se descompun si formeaza acid uric. Acestea sunt principalale cauze ale cresterii nivelului de acid uric din sange.

Purinele se regasesc de obicei in proteinele animale. Asadar, ar trebui evitat pe cat posibil consumul de carne de orice fel : de pasare, vita, porc inclusiv carnea de peste. Proteinele respective pot fi inlocuite cu usurinta cu legume, fasole, sparanghel si ciuperci.

6. Uleiul de măsline

Consumul uleiurilor prelucrate sau incalzite pot distruge vitamina E din corp, vitamina atat de necesara pentru reglarea nivelului de acid uric. Trebuie neaparat sa inlocuiti aceste uleiuri cu uleiul de masline presat la rece. Puteti folosi acest ulei inclusiv la temperaturi ridicate cum ar fi la prajit sau la cuptor. Uleiul de masline contine grasimi mononesaturate care sunt stabile, chiar si atunci cand este incalzit. De asemenea, acesta este bogat in antioxidanti si vitamina E, precum si in componente anti-inflamatorii.

ulei de masline
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

7. Cireşe

Ciresele au substante chimice care te pot ajuta să elimini acidul uric. Ciresele contin flavonoide numite antociani, care reduc inflamatiile provocate de surplusul de acid uric din sange. Tu ar trebui sa mananci o jumatate de cana de cirese in fiecare zi, timp de cateva saptamani sau sa bei 1-2 cesti de suc de cirese timp de patru saptamani. Poti adauga in dieta ta zilnic si capsuni, ardei gras, afine, rosii, atat de bogate in antioxidanti si vitamina C.

8. Oţetul de mere

Deoarece otetul de mere este un detoxifiant natural recunoscut, acesta are si capacitatea de a elimina toxinele din organism, printre acestea numarandu-se si acidul uric. Otetul de mere contine acid malic, care poate ajuta la eliminarea cu usurinta a acidului uric prin intermediul rinichiilor. Otetul de mere este de asemenea cunoscut si pentru proprietatiile sale uimitoare in restabilirea alcalinitatii organismului.

9. Ghimbir

Energizant, stimulant digestiv, remediu împotriva răcelii și al grețurilor, fortifiant al imunității: ghimbirul este pur și simplu o minune pentru sănătate. O sursă bogată de calciu, fier, magneziu, mangan, potasiu, proteine, carbohidrați, fibre, seleniu, sodiu, vitamine (C, E, B6) ghimbirul se poate consuma în atât de multe variante: în supe, ceaiuri, murat, zaharisit, macerat.

La o cană de apă clocotită se adaugă cam 2-3 cm de de rădăcină de ghimbir curățat de coajă, spălat și dat pe răzătoare. Se lasă vasul acoperit timp de cinci-zece minute și se bea acest ceai cel puțin o dată pe zi.

beneficiile ghimbirului pentru sanatate
Sursa foto: arhiva doctorulzilei

10. Suc de castraveți

Sucul de castraveți scade temperatura organismului, este alcalin și ajută la eliminarea acidului uric din articulații, potrivit healthylivinghouse.com. Dacă suferi de gută, este indicată o cură de detoxificare pe bază de castravete, ghimbir și țelină, care te va ajuta să elimini toxinele.

Pentru această băutură, ai nevoie de un castravete de mărime medie, două bucăți de țelină, o felie de lămâie și un cm de rădăcină de ghimbir. Spală ingredientele, taie-le și adaugă-le în blender. Bea sucul obținut o dată sau de două ori pe zi.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel