Din cuprinsul articolului
Demența și accidentul vascular cerebral sunt două afecțiuni care pot stârni o oarecare teamă, dar noi cercetări arată că indicatorul cardiac ar putea sugera un risc revelator.
Accidentele vasculare cerebrale ischemice se produc atunci când un cheag împiedică fluxul sanguin către creier, potrivit American Stroke Association.
Predictor cheie al accidentului vascular cerebral și al demenței
Un studiu recent, publicat în martie 2025 în revista Stroke, a identificat inima ca un „predictor puternic” atât al accidentului vascular cerebral ischemic, cât și al demenței.
Echipa de cercetare a fost formată din medici cardiologi și cercetători de la universități și spitale precum Harvard, Facultatea de Medicină a Universității din Minnesota și Universitatea din Pisa din Italia.
- Aceștia au urmărit peste 4.700 de adulți din studiul Atherosclerosis Risk in Communities pe o perioadă de opt ani. Vârsta medie a participanților a fost de 74 de ani, iar 59% au fost femei.
- În perioada de timp a studiului, 769 de participanți au dezvoltat demență, iar 193 au experimentat accidente vasculare cerebrale ischemice.
În cercetarea lor, echipa din cadrul studiului a analizat „mai multe măsurători legate de funcția inimii atriale stângi”, conform unui comunicat de presă al Universității din Minnesota.
Monitorizarea pacienților cu risc mai mare
Deși au fost luate în considerare o varietate de măsurători, în cele din urmă, două tipuri s-au dovedit a avea un impact semnificativ în acuratețea lor atunci când „au fost adăugate la instrumentul standard de evaluare a riscurilor pe care medicii îl utilizează de obicei”:
- Cât de bine se poate întinde/distende atriul stâng al inimii
- Un marker proteic, cunoscut sub numele de NT-proBNP, care apare în analizele de sânge
Cu toate acestea, „capacitatea atriului stâng de a se întinde a fost cel mai precis predictor”, se arată în comunicatul de presă.
Constatările sugerează că medicii ar putea folosi această măsurătoare pentru a identifica pacienții care prezintă un risc mai mare și ar putea necesita o monitorizare mai atentă sau un tratament preventiv, spun cercetătorii.