Din cuprinsul articolului
Experții avertizează: Fenomen amenințător peste Europa
Meteorologii atenționează că pentru următoarele luni temperaturile vor fi mai ridicate decât de obicei până în luna iulie, în timp ce previziunile privind precipitațiile rămân incerte. Lipsa precipitațiilor duce la uscarea solurilor și o scădere semnificativă a nivelului râurilor, în special în Europa Centrală și de Est.
În acest context, țări precum Polonia și Ucraina, care joacă un rol crucial în producția de cereale a continentului, sunt grav afectate. Secetă severă în Polonia și Ucraina afectează culturile de cereale
Secetă extremă în următoarea perioadă

Conform unui nou raport al JRC, seceta a atins deja stadiul de „avertizare” în numeroase regiuni din Europa Centrală, de Est și Sud-Est, precum și în zona est-mediteraneană. Situații asemănătoare încep să apară și în nord-vestul continentului. În sistemul Observatorului European al Secetei, acest nivel reprezintă a doua etapă din cele trei care definesc severitatea unei secete, potrivit EVZ.
Actualizările Observatorului arată că, cel puțin deocamdată, Peninsula Iberică, sudul Franței și cea mai mare parte a Italiei au fost ferite de această problemă. În schimb, anumite zone din Cipru, Grecia, Balcani și Turcia au ajuns deja la stadiul de „alertă” roșie, cel mai grav nivel de secetă.
Schimbările climatice vor intensifica frecvența și severitatea secetelor pe continent

Deși o gestionare ineficientă a resurselor de apă contribuie la problemă, experții avertizează că schimbările climatice vor intensifica frecvența și severitatea secetelor pe continent.
Această criză climatică exercită o presiune majoră asupra Comisiei Europene, care va lansa în luna iunie Strategia pentru Reziliența Apei, destinată să abordeze problemele legate de deficitul de apă și inundațiile severe.