Sari la conținut

CCR va hotărî soarta alegerilor prezidențiale până vineri

CCR
Sursa foto: ccr.ro
Intalnire de urgenta a CCR

Curtea Constituțională a României (CCR) se va pronunța până vineri în privința unei contestații depuse de Sebastian Constantin Popescu, candidat din partea Partidului Noua Românie (PNR), care a obținut 0,28% dintre voturi la alegerile prezidențiale din 4 mai 2025. Popescu solicită anularea alegerilor, acuzând favorizarea anumitor candidați și manipularea procesului electoral prin intermediul platformei TikTok.

Contestația a fost înregistrată oficial la CCR, iar instanța va analiza cererea până la finalul acestei săptămâni.

CCR anunță că alegerile prezidențiale au fost contestate

Curtea Constituțională a României (CCR) a anunțat că alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 au fost contestate, dar nu a oferit detalii inițiale despre cine a depus sesizarea și motivele invocate pentru anularea scrutinului. În urma acestuia, Nicușor Dan și George Simion s-au calificat în turul al doilea al alegerilor, programat pentru 18 mai.

Contestația a fost depusă de Sebastian Constantin Popescu, candidat la alegerile din 4 mai, care susține că procesul electoral a fost viciat și cere anularea acestuia.

Cererea depusă de Sebastian Constantin Popescu urmează să fie judecată în această săptămână de către Curtea Constituțională, însă data exactă a ședinței nu a fost încă stabilită.

Decizia CCR va influența desfășurarea procesului electoral, inclusiv validitatea rezultatelor primului tur și continuarea alegerilor prezidențiale.„Nu s-a stabilit încă un termen însă cel mai probabil se va lua în discuție spre sfârșitul săptămânii”, precizează CCR.

Sebastian Constantin Popescu expune motivele

Sebastian Constantin Popescu, care a obținut 25.994 de voturi (0,28%) la alegerile din 4 mai, a contestat legalitatea acestora, invocând încălcări ale principiilor democratice și ale egalității de șanse în procesul electoral. Popescu susține că au existat nereguli care ar fi favorizat anumiți candidați, afectând astfel desfășurarea corectă a alegerilor.

„Prin mesaje repetitive de tipul:„Nu votați pe X, nu are șanse”, „Aplicați votul util”, s-a indus opercepție falsă asupra alegătorilor, determinându-i să renunțe la opțiunile lor reale, încălcându-se astfel Art. 62 din Constituție”, se menționează în sesizare.

El mai acuză presa că a folosit „practici ilegale de promovare selectivă prin Dezbateri electorale organizate discreționar doar cu cei 5 candidați ”relevanți” sau cu reprezentanții acestora, dar și prin difuzareadeștiri
zilnice dedicate exclusiv celor 5 candidați, ignorându-i pe ceilalți 6.”

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel