Din cuprinsul articolului
Pielea poate fi afectată de o serie de afecțiuni neplăcute, cum ar fi: psoriazisul, acneea, dermatita. Acestea pot cauza jenă și un mare disconfort femeilor, iar uneori se agravează și provoacă infecții, mai ales dacă nu sunt tratate corespunzător, la timp.
Mulți oameni suferă de psoriazis, care se manifestă prin pete ce apar pe coate, scalp, genunchi, partea inferioară a spatelui. Această afecțiune cronică apare și la bărbați, nu doar la femei. În ziua de azi, există tratamente care reduc simptomele psoriazisului, dar nu se cunoaște niciun tratament care să vindece patologia.
Aspectul pielii depinde de o bună hidratare și de dietă. Contează foarte mult cum combini alimentele pentru a avea un ten sănătos. Acneea și eczemele pot fi controlate prin alimentație, dieta influențează aceste afecțiuni ale pielii.
Hrana ca medicament – Ce alimente calmează afecțiunile dermatologice?
Alimentația sănătoasă este foarte importantă în ameliorarea simptomelor afecțiunilor dermatologice. Aceasta include: fructe, legume, fasole, cereale integrale, pește, ouă, nuci, carne slabă.
Unii cercetători spun că eliminarea glutenului din alimentație ar putea îmbunătăți aspectul pielii cu probleme dermatologice. Probioticele și prebioticele îmbunătățesc rezultatele tratamentului pentru eczeme și reduc simptomele dermatitei atopice.
Anumite alimente trebuie evitate de persoanele cu afecțiuni dermatologice, precum este acneea. De exemplu, s-a constatat că:
- Zahărul și produsele lactate sunt dăunătoare pielii predispuse la acnee
- Carnea roșie și carbohidrații agravează acneea; acestea se descompun în leucină, care este un aminoacid ce împreună cu zahărul promovează sinteza insulinei și a unui factor de creștere, capabil să ajungă la receptorii androgeni din piele; asta provoacă creșterea sintezei de sebum, lipogeneza și cheratinizarea, astfel crește riscul de inflamare a foliculilor și de dezvoltare a acneei
- Dulciurile duc la formarea ridurilor
- Proteina din zer poate agrava semnele de acnee
- Alcoolul afectează negativ tratamentul pentru psoriazis
- Cartofii prăjiți pot favoriza apariția semnelor de acnee.
Scapă de problemele pielii! Tratamente pentru psoriazis, acnee și eczeme
Ai o piele roșie, iritată și inflamată, cu pete albe solzoase sau cu leziuni localizate sau generalizate? Cauza poate fi o afecțiune dermatologică, precum psoriazisul, acneea sau dermatita atopică. Diagnosticul trebuie pus de un medic, iar tratamentul se stabilește în funcție de tipul afecțiunii.
În cazul psoriazisului nu există un tratament care să vindece patologia, însă unele medicamente duc la îmbunătățirea stării pielii și la reducerea semnificativă a simptomelor. Abordarea psoriazisului este complexă, acesta necesită un tratament pe bază de corticosteroizi și un grup de medicamente numite analogi ai vitaminei D, care reduc simptomele și mai ales inflamația. De asemenea, se utilizează medicamente sistemice prescrise de medic și terapia cu lumină, care curăță leziunile psoriazisului și reduce simptomele acestuia.
Eczema poate afecta pielea pentru mult timp și apare oriunde pe corp. Ea se tratează cu un tratament topic, care se alege în funcție de severitatea simptomelor. Eczema severă poate acoperi o suprafață mai mare a pielii și asta depinde de sensibilitatea pielii și de puterea impactului stimulilor. Afecțiunea trebuie tratată corespunzător și la timp, în caz contrar, crește probabilitatea de infecție.
Un remediu bun pentru acnee, eczeme și psoriazis este și crema CBD, care are efecte analgezice, antiinflamatoare, anti-îmbătrânire și crește elasticitatea pielii. Crema este foarte eficientă pentru că are extract de cânepă cu spectru complet, ceea ce nu se poate spune despre alte produse ce au cristale CBD izolate.
Pentru prevenirea afecțiunilor dermatologice viitoare este necesară o îngrijire mai atentă a pielii, în scopul menținerii sănătății ei. În acest sens se recomandă o rutină de curățare, tonifiere și hidratare cu produse de înaltă calitate care se aleg în funcție de tipul de piele și de ingrediente. Indiferent de rezistența pielii trebuie folosite produse de îngrijire blânde, non-comedogenice, care îndepărtează murdăria, impuritățile și excesul de sebum.
Dermatologii recomandă și exfolierea blândă a pielii, care previne înfundarea porilor și ajută la regenerarea celulară. De asemenea, hidratarea este obligatorie pentru orice persoană care vrea să aibă pielea sănătoasă. În caz de piele sensibilă, predispusă la acnee și inflamație, se recomandă un control la dermatolog pentru a primi un tratament de prevenire, ce combate erupțiile și alte simptome ale acestor afecțiuni.