Sari la conținut

Inteligența artificială (AI) poate urmări eficacitatea tratamentelor pentru scleroza multiplă (SM)

inteligenta artificiala
Sursa foto: ucl.ac.uk
Inteligența artificială (AI) poate ajuta la detectarea momentului în care scleroza multiplă (SM) a unei persoane a ajuns într-un stadiu avansat

Inteligența artificială (AI) poate ajuta la detectarea momentului în care scleroza multiplă (SM) a unei persoane a ajuns într-un stadiu avansat, arată un nou studiu.

O inteligență artificială recent dezvoltată a evaluat corect, cu o precizie de 90%, momentul în care SM-ul unei persoane a trecut într-un stadiu în care va progresa constant, au raportat recent cercetătorii în revista npj Digital Medicine.

„Pentru pacienți, aceasta înseamnă că diagnosticul poate fi pus mai devreme, ceea ce face posibilă ajustarea tratamentului pacientului la timp și încetinirea progresiei bolii”, a declarat într-un comunicat de presă co-autoarea studiului, Kim Kultima, profesor asociat de științe medicale și chimie clinică la Universitatea Uppsala din Suedia.

AI poate ajuta la urmărirea progresiei sclerozei multiple (SM)

Majoritatea pacienților cu SM încep cu forma recidivant-remisivă a bolii, în care deteriorarea are loc între perioade de stabilitate. În timp, mulți trec apoi la SM secundar progresivă, în care simptomele lor se agravează constant, fără întreruperi.

Este important să se detecteze această tranziție deoarece cele două forme de scleroză multiplă necesită tratamente diferite, au declarat cercetătorii în notele de informare.

Cu toate acestea, acest diagnostic se pune în prezent, în medie, la trei ani după începerea tranziției, ceea ce determină unii pacienți să ia medicamente care nu mai sunt eficiente, au spus cercetătorii.

Aceștia au antrenat noul model de inteligență artificială folosind date clinice de la peste 22.000 de pacienți din Registrul Suedez de SM, inclusiv teste neurologice, scanări RMN și tratamente în curs.

„Prin recunoașterea tiparelor de la pacienții anteriori, modelul poate determina dacă un pacient are forma recidivant-remisivă sau dacă boala a trecut la SM secundar progresivă”, a spus Kultima.

„Ceea ce este unic la acest model este că indică și cât de încrezător este în fiecare evaluare individuală”, a adăugat el. „Aceasta înseamnă că medicul va ști cât de fiabilă este concluzia și cât de încrezătoare este inteligența artificială în evaluarea sa.”

Într-un set de date de testare a aproximativ 3.600 de pacienți, inteligența artificială a detectat tranziția lor de la SM incipientă la SM progresivă în timp util – sau chiar mai devreme – în aproximativ 87% din cazuri, au descoperit cercetătorii.

„Pe termen lung, modelul ar putea fi folosit și pentru a identifica participanții potriviți pentru studiile clinice – ceea ce ar putea contribui la strategii de tratament mai eficiente și mai individualizate”, a spus Kultima.

Echipa a plasat pe internet o versiune deschisă a modelului de inteligență artificială, pentru ca alți cercetători să o testeze.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel