Sari la conținut

Scleroza multiplă, boala cu o mie de fețe: 11 semne tăcute peste care este foarte ușor să treci cu vederea

sm
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Scleroza Multiplă simptome

Scleroza multiplă (SM) este o boală inflamatorie demielinizantă, definită clinic prin două episoade de disfuncție neurologică, având ca și afectare cel puțin două zone ale sistemului nervos central (creier, măduva spinării sau nervii optici), aceste episoade fiind separate în spațiu și timp.

Tulburarea autoimună SM este numită „boala cu o mie de fețe” deoarece simptomele sale sunt atât de ușor de trecut cu vederea, ca fiind altceva decât par.

Semnele și simptomele sclerozei multiple pot fi diferite, de la o persoană la alta și pe parcursul bolii, în funcție de localizarea fibrelor nervoase afectate. Dacă aveți oricare dintre aceste simptome de SM, consultați-le de către un medic.

Scleroza multiplă: Incapacitatea de a distinge culorile. Vederea în ceață

Toată lumea are zile în care se prezintă la serviciu purtând o șosetă neagră și una albastră. Dar dacă deseori îți este greu să deosebești culorile, mai ales când era ușor pentru tine, acesta este important semnal de alarmă. 

A deveni parțial orb, daltonist sau a-ți pierde vederea la un ochi este unul dintre simptomele primare ale SM. Se numește nevrită optică și se întâmplă din cauza pierderii izolației din jurul nervilor optici din creier.

Probleme ale tractului urinar

Poți să bei mult și totuși să nu simți nevoia să urinezi. Acest simptom dureros, un semn distinctiv al sclerozei multiple, este adesea unul dintre primele care îi determină pe oameni să consulte un medic.

Orice modificare a frecvenței urinare poate fi un semn de SM, dar cel mai adesea este imposibilitatea de a urina mai mult de 24 de ore.

Scleroza multiplă: Echilibru prost- te împiedici, cazi adesea, te lovești de lucruri

Stânăcia este unul dintre cele mai neglijate simptome de SM, deoarece este oarecum jenantă. Oamenii pot crede doar că au un echilibru prost, dar a avea slăbiciune la unul sau ambele picioare ar putea fi un semn că ceva nu este în regulă cu nervii motorii.

Acest dezechilibru adesea se manifestă mai întâi ca împiedicare, poticnire, instabilitate și cădere. 

Scleroza multiplă: Probleme senzoriale

Unii pacienți spun adesea că corpul lor se simte diferit, la nivel senzorial, de la o parte la alta. De exemplu, atunci când își pun cămașa, se simte altfel că alunecă peste pieptul lor decât trece peste stomac.

Problemele senzoriale pot fi greu de explicat, dar el spune că le vei ști dacă le experimentezi, deoarece sunt o senzație foarte ciudată.

Furnicături și amorțeală la nivelul extremităților

Cu toții suntem familiarizați cu senzația de ace înțepătoare când ne ridicăm după ce ne-am sprijinit de un braț sau de un picior prea mult timp, întrerupând temporar fluxul de sânge.

Dar dacă simțiți amorțeală, arsură sau o senzație de furnicături la nivelul extremităților fără un motiv aparent, este ceva ce trebuie verificat. Poate fi un semn al multor boli, inclusiv SM.

Scleroza multiplă: Vertij

Vertijul constant, fără un motiv aparent, este un alt simptom al sclerozei multiple. Leziunile nervoase din cauza bolii afectează în primul rând abilitățile motorii, senzoriale și de coordonare, ceea ce poate duce la sentimente de dezorientare și amețeli.

Probleme de scriere

Unul dintre primele lucruri pe care medicii le văd adesea la pacienții cu SM este incapacitatea de a scrie mesaje, de a scrie, de a folosi un telefon mobil sau o tabletă sau de a face alte lucruri care necesită control motor fin.

De obicei înseamnă că există o leziune SM în regiunea din spate a creierului.

Incapacitatea de a simți schimbările de temperatură

Pacienții cu scleroză multiplă pot apuca o tigaie fierbinte, fără să simtă. Sau pot ține ceașca de cafea fierbinte în mână, fără să simtă arsura.

Incapacitatea de a simți schimbările de temperatură cu mâinile este un alt semn că este posibil să aveți leziuni nervoase induse de SM.

Tinerețea

Unul dintre cele mai comune simptome de SM este pur și simplu vârsta ta. Sscleroza multiplă este de obicei diagnosticată la vârsta adultă tânără, în perioada de 20 sau 30 de ani.

Deși este cu siguranță posibil să obțineți un diagnostic de SM mai devreme sau mai târziu în viață, una dintre cele mai mari tragedii ale bolii autoimune este că deseori îi lovește pe oameni în primă fază. Dar cu cât SM este detectată mai devreme, cu atât puteți începe mai devreme tratamentul și vă puteți proteja mai bine sistemul nervos.

Scleroza multiplă: Pierderea senzației tactile

Cine nu și-a „pierdut” ochelarii de soare doar pentru ca un prieten să-i spună râzând că sunt pe capul lui? Dar dacă nu aveți doar un moment de uitare, adică dacă într-adevăr nu puteți simți că țineți sau atingeți un obiect, atunci trebuie să vedeți un medic.

Pierderea senzației tactile în degete și mâini este un semnal de alarmă, potrivit The Healthy.

Scleroza multiplă: Lipsa unui semn evident

Scleroza multiplă este considerată „boala cu o mie de fețe”, alături de lupus, deoarece simptomele sale sunt atât de ușor de atribuit altor cauze sau boli. Deoarece simptomele depind în întregime de nervii afectați, nu există doi pacienți să prezinte exact la fel.

Aceasta înseamnă că SM este adesea diagnosticată numai după ce orice altceva este exclus.

Dacă vă simțiți prost și aveți simptome senzoriale-motorii ciudate, este important să vă asigurați că sunteți testat. Pentru a obține un diagnostic definitiv, veți avea nevoie de o scanare RMN, care poate arăta „leziuni” sau pete de demielinizare, unde boala a consumat învelișul protector de pe nervii din creier și coloană vertebrală.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel