Din cuprinsul articolului
Alimentele ultraprocesate, cum ar fi cerealele pentru micul dejun, băuturile răcoritoare, hot dog-ii și ketchup-ul, par să crească riscul de a dezvolta boala Parkinson.
Mâncarea rapidă și alimentele gata preparate la pachet ar putea provoca daune lente creierului oamenilor, arată un studiu recent.
Persoanele care au consumat aproximativ 11 porții de alimente ultraprocesate pe zi au avut un risc de 2,5 ori mai mare de a dezvolta trei sau mai multe simptome precoce ale bolii Parkinson decât cele care au consumat cea mai mică cantitate, au raportat cercetătorii.
Boala Parkinson este o tulburare progresivă de mișcare care face ca oamenii să tremure, să devină rigidi sau să aibă probleme cu echilibrul și coordonarea. Apare atunci când celulele creierului care creează hormonul dopamină mor sau devin afectate.
Alimentele ultra-procesate sunt fabricate în mare parte din substanțe extrase din alimente integrale, cum ar fi grăsimile saturate, amidonul și zaharurile adăugate. De asemenea, conțin o mare varietate de aditivi pentru a le face mai gustoase, atractive și stabile la raft, inclusiv coloranți, emulgatori, arome și stabilizatori.

Alimentele care cresc riscul de a dezvolta boala Parkinson
Exemple de alimente ultraprocesate cu o singură porție includ o cutie de suc, 30 de grame de chipsuri de cartofi, o felie de prăjitură la pachet, un hot dog sau o lingură de ketchup, au spus cercetătorii.
„O dietă sănătoasă este crucială, deoarece a fost asociată cu un risc mai mic de boli neurodegenerative, iar alegerile alimentare pe care le facem astăzi pot influența semnificativ sănătatea creierului nostru în viitor”, a declarat într-un comunicat de presă dr. Xiang Gao, cercetător senior și decan al Institutului de Nutriție al Universității Fudan din Shanghai.
„Există tot mai multe dovezi că dieta ar putea influența dezvoltarea bolii Parkinson”, a continuat dr. Gao.
Cercetările arată că un consum excesiv de alimente procesate, cum ar fi băuturile carbogazoase zaharoase și gustările ambalate, ar putea accelera semnele timpurii ale bolii Parkinson.
Pentru studiul publicat în revista Neurology, cercetătorii au urmărit starea de sănătate a aproape 43.000 de profesioniști din domeniul sănătății din SUA care participau la două studii medicale de amploare în desfășurare.
Niciunul nu avea Parkinson la începutul studiului. Cu o vârstă medie de 48 de ani, aceștia au fost urmăriți timp de până la 26 de ani prin examene medicale regulate, chestionare de sănătate și jurnale alimentare.
Echipa de cercetare a căutat simptome precoce ale Parkinson în rândul participanților, inclusiv probleme cu somnul REM (mișcare rapidă a ochilor), constipație, depresie, dureri corporale, afectarea vederii culorilor, somnolență excesivă în timpul zilei și capacitate redusă de a mirosi.
Apoi, au comparat aceste simptome cu consumul de alimente ultra-procesate, după ce i-au împărțit pe participanți în cinci grupuri în funcție de cantitatea de alimente fabricate pe care au consumat-o.
Rezultatele studiului
Persoanele din grupul cu cel mai mare aport – 11 sau mai multe porții pe zi – au avut un risc de 2,5 ori mai mare de trei sau mai multe semne precoce ale Parkinson, comparativ cu cele din grupul cu cel mai mic aport, cu mai puțin de trei porții zilnice.
Consumul mai multor alimente ultra-procesate a fost asociat cu un risc crescut de aproape toate simptomele precoce ale bolii Parkinson, cu excepția constipației, au adăugat cercetătorii.
Alimentele ultra-procesate tind să conțină niveluri ridicate de nutrienți nesănătoși, cum ar fi excesul de zahăr, sodiu și grăsimi saturate, ceea ce ar putea explica legătura lor cu boala Parkinson, au spus cercetătorii. Aditivii alimentari ar putea, de asemenea, contribui la inflamația care afectează creierul.
„Alegerea de a consuma mai puține alimente procesate și mai multe alimente integrale și nutritive ar putea fi o strategie bună pentru menținerea sănătății creierului”, a spus Gao.
Sunt necesare mai multe studii pentru a confirma descoperirea că un consum mai puțin de alimente procesate poate încetini primele semne ale bolii Parkinson.