Sari la conținut

CNAS vrea să facă economii tăind din plata concediilor medicale. Ce alte măsuri se pregătesc pentru a astupa gaura din Sănătate?

concediu medical
Sursă foto: Doctorul Zilei

Horațiu Moldovan, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a anunțat că până la sfârșitul lunii iunie va prezenta noului guvern un set de măsuri pentru eficientizarea cheltuielilor din sistemul de sănătate.

Potrivit acestuia, bugetul necesar ar fi de 100 de miliarde de lei, dar bugetul actual este de aproximativ 77 de miliarde de lei. De asemenea, şeful CNAS susține că vor exista schimbări legate de acordarea şi plata concediilor medicale.

Sursă foto: Media Flux

CNAS, plan pentru eficientizare a cheltuielilor

Potrivit legii, CNAS are obligația de a propune până la finalul lunii iunie soluții pentru optimizarea cheltuielilor din sistemul sanitar, în special în ceea ce privește gestionarea Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Bugetul actual al CNAS este de aproape 77 de miliarde de lei.

„Ca să putem să derulăm tot ceea ce avem până la sfârşitul anului, ca şi servicii medicale, cheltuieli, medicamente, materiale sanitare, pe toate categoriile bugetare, e nevoie de aproximativ 88 de miliarde.

Ca să facem ceva în plus, să venim cu servicii noi, să venim cu medicamente noi pe lista de compensate, e nevoie de aproximative 100 de miliarde. Ştim că lucrul acesta este absolut aproape imposibil, având în vedere datele economice”, a explicat șeful CNAS.

Reduceri masive de costuri

El a precizat că este necesară o optimizare a cheltuielilor, iar printre domeniile vizate pentru reducerea costurilor se numără medicamentele, concediile medicale și costurile medii ale unor dispozitive utilizate în programele naționale de sănătate.

„La o simplă privire, chiar şi neprofesionistă, cifrele stau în felul următor: sunt aproximativ 6 milioane de plătitori la Fondul naţional unic de asigurări de sănătate şi sunt aproximativ 17 milioane de beneficiari. Va fi o decizie politică.

Noi, din punct de vedere tehnic, vom pune pe masa guvernului şi pe masa coaliţiei de guvernare nişte calcule pe absolut fiecare categorie, din cele aproximativ 19 categorii de exceptaţi la plata contribuţiei pentru asigurări de sănătate”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Mai puține concedii medicale

Șeful CNAS a subliniat că va fi necesar să se intervină și pe partea de venituri, atât pentru echilibrarea cheltuielilor legate de concediile medicale, cât și pentru echilibrarea costurilor medicamentelor.

„Sunt diferite scenarii, nu aş vrea să le lansez acum, pentru că e un moment sensibil în ceea ce priveşte construcţia guvernului, dar cu siguranţă va trebui să lucrăm şi la partea de venituri, atât pentru echilibrarea cheltuielilor cu concedii medicale, cât şi la echilibrarea cheltuielilor în general cu serviciile medicale şi medicamentele”, a explicat acesta.

Horaţiu Moldovan a precizat că vor fi formulate propuneri legate de concediile medicale. „ La partea de concedii medicale avem cheltuieli de aproximativ 5 miliarde de lei pe an, iar ceea ce încasează Casa Naţională de Asigurări de Sănătate la acest fond este o sumă mult mai mică şi atunci trebuie să găsim un echilibru atât în ceea ce priveşte partea de venituri, dar şi în ceea ce priveşte partea de limitare, să spunem aşa, a unui anumit comportament de tip, haideţi să spunem, semi-abuziv sau abuziv în acordarea concediilor medicale”, a explicat el.
El a afirmat că nu este vorba despre revenirea la vechile mecanisme sau controale. „Nu este vorba să revenim la acele mecanisme, la acele controale, nu suntem o instituţie de forţă, ci efectiv vom lucra la partea de reglementare pe modelul altor ţări care au un comportament mult mai etic din punct de vedere al acordării concediilor medicale.
Sunt diferite procente de compensare pe diferite coduri de boli care trebuie analizate şi în funcţie de comportamentul, să spunem, de consum, sunt anumite scenarii pe care le luăm în calcul”, a arătat el.

Bonsuri şi stimulente pentru cei care fac economii

Președintele CNAS a precizat că este important să se reducă numărul spitalizărilor continue și de zi, favorizând în schimb efectuarea investigațiilor în ambulatoriul de specialitate.

„Este un mecanism pe bază de performanţă, în ambulator şi la nivelul medicului de familie, astfel încât să cuantificăm, odată ce avem implementată noua platformă informatică a asigurărilor de sănătate, să putem să avem o evidenţă a cazurilor care nu necesită internare, ca urmare a acţiunii medicului în ambulatoriul de specialitate şi a medicului de familie, şi să venim cu un stimulent de ordin financiar, să premiem efectiv acest medic, care ne ajută să evităm nişte costuri spitaliceşti”, a încheiat Moldovan.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel