Sari la conținut

PONTURI. Aceste alimente NU trebuie depozitate jos, în frigider!

frigider
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Depozitarea corectă a alimentelor pe rafturile din frigider este esențială pentru a le menține proaspete cât mai multă vreme, mai ales în sezonul cald, când chiar şi temperaturile din locuinţă cresc rapid.

Experţii enumeră ce tipuri de preparate își găsesc locul în partea de sus, dar şi în cea inferioară a frigiderului.  De exemplu, raftul de jos este cel mai rece și expus la scurgeri, fiind nepotrivit pentru unele alimente.

Deși frigiderul este esențial pentru conservarea produselor lactate, raftul de jos nu este recomandat din cauza fluctuațiilor de temperatură și riscului de contaminare. Este indicat să le depozitezi pe rafturile superioare, unde temperatura este mai constantă.

De asemenea, ouăle trebuie păstrate într-un loc unde temperatura este constantă și rece. Raftul de jos, fiind deschis frecvent, poate expune ouăle la fluctuații de temperatură, favorizând dezvoltarea bacteriilor. Anumite fructe și legume, precum merele, perele sau bananele, emit etilenă, un gaz care accelerează coacerea altor produse. Depozitarea acestora pe raftul de jos poate afecta negativ legumele sensibile, cum ar fi salata verde sau broccoli.

Alimentele gătite precum supele sau tocănițele trebuie păstrate pe rafturi superioare pentru a evita contaminarea cu alimente crude și pentru a menține o temperatură constantă.

Alimentele precum conservele sau pachetele de carne deschise trebuie transferate într-un recipient etanș înainte de a le depozita în frigider. Raftul de jos, fiind expus la scurgeri, nu este locul potrivit pentru acestea.

Băuturile alcoolice nu necesită refrigerare

Majoritatea băuturilor alcoolice nu necesită refrigerare. Depozitarea acestora pe raftul de jos poate ocupa spațiu valoros și poate expune băuturile la fluctuații de temperatură.

frigider
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

La fel şi produsele de patiserie, precum plăcintele sau prăjiturile, pot deveni moi și își pot pierde textura dacă sunt depozitate în frigider. Este recomandat să le păstrezi la temperatura camerei, într-un loc uscat și răcoros.

Alimente ce pot fi depozitate pe ultimul raft al frigiderului

Pe ultimul raft al frigiderului ar trebui să depozitezi doar anumite alimente care necesită o temperatură constantă foarte joasă și care pot reprezenta un risc de contaminare dacă scurg lichide.

Carnea crudă de pui, vită, porc și pește se poate pune în tăvi sau recipiente închise ermetic pentru a evita picurarea, explică experţii citaţi de realsimple.com, potrivit catine.ro.

Acestea sunt perisabile și pot lăsa scurgeri periculoase. Ultimul raft este ideal pentru a preveni contaminarea altor alimente, mai ales dacă sunt bine ambalate.

Fructele de mare crude se alterează ușor și trebuie păstrate la cea mai scăzută temperatură posibilă. E bine să fie ambalate sau într-un recipient cu gheață.

De asemenea, alimentele marinate pot fi foarte bine depozitate pe ultimul raft al frigiderului. Sosurile pot curge, iar carnea marinată trebuie să rămână la rece constantă. Se pun în recipiente bine închise, preferabil de sticlă sau plastic etanș.

 

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel