Sari la conținut

Preparatul recomandat de dr. Bilic pentru zilele toride de vară. Se gătește ușor

vara
Sursă foto: Getty Images
Alimentatia pe timp de vara

Preparatul recomandat de dr. Bilic pentru zilele toride de vară. Temperaturile ridicate din timpul verii venit la pachet cu un femon ce are loc în zilele toride de vară, pierderea poftei de mâncare. Pentru acele momente când corpul pare să respingă consumul de mâncare, dr. Mihaela Bilic recomandă un preparat delicios, numit piperchi.

Vara e anotimpul perfect pentru a reduce zahărul și grăsimile din alimentație, iar scăderea naturală a senzației de de foame odată cu creșterea temperaturii facilitează acest proces. Din fericire, în această perioadă, fructele și legumele gustoase sunt din abundență pe rafturile magazinelor și pe tarabele piețelor.

Dr. Bilic recomandă renunțarea la alimente prăjite sau grele și înlocuirea acestora cu supe reci de legume, lactate fermentate precum sana sau kefir, pește, carne la grătar și deserturi răcoritoare precum înghețata sau fructele proaspete. De asemenea, propune un meniu complet fără gătire termică, perfect pentru a evita pornirea aragazului în zilele toride: gazpacho, salată de roșii cu brânză, sushi, sashimi și tiramisu, relatează csid.ro.

Printre toate acestea, un el de mâncare se remarcă în mod deosebit. Este vorba despre piperchi, un preparat tradițional al aromânilor dobrogeni. Rețeta e simplă, moștenită de la oierii machidoni care aveau un adevărat cult pentru brânză.

Ingredientele și modul de preparare

Alte două avantaje ale preparatului cu origini machedonești constau în faptul că ingredientele necesare sunt puține și accesibile: ardei kapia copți, roșii bine coapte, usturoi, puțin ulei și telemea (ideal din lapte de oaie).

Primul pas

Prăjirea roșiilor tăiate în cuburi mari într-o tigaie cu puțin ulei și usturoi. Separat, ardeii kapia se coc, se curăță de coajă, se taie fâșii și se adaugă peste roșii. Ulterior, ingredientele se amestecă ușor și se adaugă bucățile de brânză, preferabil o telemea sărată, care să contrasteze dulceața ardeiului copt. Compoziția se transferă într-un vas termorezistent și se bagă la cuptor timp de 10 minute, cât să se rumenească ușor, iar aromele să se combine.

Rezultatul

O tocăniță plină de savoare, perfect echilibrată, care poate fi atât aperitiv, cât și fel principal. De altfel, poate fi consumată caldă sau rece, completată de o felie de pâine sau chiar ea însăși să fie completarea pentru o friptură la grătar, pe post de garnitură.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel