Sari la conținut

PONTURI. De ce ar trebui să punem lămâile la congelator?

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Lămâia congelată a apărut relativ recent pe lista remediilor naturiste. Experţii susţin că, prin congelare şi apoi dezgheţare organismul primeşte mai rapid şi asimilează mai uşor vitaminele C şi E din lămâi.

Atât lămâile proaspete, cât și cele congelate au proprietățile lor pozitive, despre care vă vom povesti puțin mai târziu. Totuși, dacă nu sunteți fani ai acestui fruct datorită gustului său acru, puteți încerca următoarele.

Spălați lămâile sub jet de apă și puneți-le în oțet de mere timp de câteva minute pentru a le dezinfecta. Apoi dați lămâile pe răzătoare, împreună cu coaja, semințele și pulpa. Transferați amestecul în tăvițe pentru cuburi de gheață și depozitați-le la congelator.

Cuburile de gheață de lămâie rezultate pot fi adaosul perfect pentru aproape orice cocktail sau băutură răcoritoare. De asemenea, le poți adăuga în smoothie-urile de dimineață. Nu numai că le vei îmbunătăți gustul, dar vei primi și doza necesară de vitamine și minerale pentru organismul tău.

Acesta este unul dintre motivele pentru care multe gospodine preferă să congeleze lămâile în loc să le consume proaspete.

Citricele sunt congelate în mai multe moduri:

  • folosind fructul întreg;
  • în stare zdrobită cu sau fără zahăr adăugat;
  • felii, cercuri sau sferturi;
  • părți separate: coajă sau suc.

Aşdar, când este înghețat are loc structurarea sucului, iar după dezghețare un astfel de lichid este absorbit mai repede de către organism. Compoziția după expunerea la frig rămâne aceeași. Fibrele, micro și macroelementele nu își modifică proprietățile.

Beneficiile lămâilor pentru organism

Lămâile sunt bogate în vitamina C, care stimulează imunitatea și protejează împotriva infecțiilor. Acestea ajută digestia și detoxifiază organismul prin stimularea ficatului.

Lămâile sunt antioxidante și ajută la combaterea radicalilor liberi, încetinind îmbătrânirea. Reglează echilibrul acido-bazic din organism și îmbunătățesc absorbția fierului. De asemenea, au proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii.

apa cu lamaie
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Indiferent dacă preferi lămâile proaspete sau congelate, nu le subestima valoarea în dieta ta zilnică. Sunt o modalitate excelentă de a adăuga prospețime și nutrienți oricărui fel de mâncare sau băutură.

Cuburile de lămâie congelate nu numai că își păstrează vitaminele, dar le fac și ușor de utilizat rapid într-o viață de zi cu zi aglomerată.

Data viitoare când cumperi lămâi, nu te grăbi să le storci pe toate odată. Dă-le o șansă să supraviețuiască mai mult timp congelându-le. În acest fel, vei avea la îndemână un adevărat plus de vitamine pentru orice ocazie – de la smoothie-uri sănătoase la ceaiuri aromate.

 

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel